Diákok botokkal rontottak be Zugló polgármesterének, Karácsony Gergelynek, a Párbeszéd társelnökének irodájába, de semmi komoly Zuglóban ez a szokás Karácsony előtt.

Jó belátom, a Hír Hugótól nem megszokott mód, ez a cím piszok bulvárosra sikerült, de tényszerű: Karácsony Gergely irodájába tényleg diákok rontottak be botokkal, de tényleg semmi komoly, ez Zuglóban egy szép hagyomány.

Ugyanis a helyi Szent István Gimnázium végzős diákjai minden évben felkerekednek a  polgármesteri hivatalba és regölni mennek a polgármesterhez.

A videónak hangja is van, melyet a videó jobb alsó sarkában tudsz felhúzni!

A regölés egy régi szép magyar népszokás, eredete valószínűleg egészen a magyar őstörténetig nyúlik vissza, leginkább a Dunántúlon fordul elő. A hagyomány szerint  Karácsony másnapjától január hatodikáig a regösök (általában fiatal legények) járják a falut, és minden háznál regöséneket énekelnek, majd ezért cserébe ajándékokat kapnak.

A regösénekek refrénje, az ősmagyar sámánok varázsigéjéből származhat, amit révülés közben mondogattak.

Persze Karácsony Gergely sem feledkezett meg a hagyományról és a regösöket, üdítővel és süteménnyel kínálta.

Ha szerinted is szép magyar hagyomány a regölés oszd, meg ezt a posztot, hogy barátaidnak örömet okozón a fiatalok kedves gesztusa ünnepekor.

 

 

 

Mondd el a véleményed- írj kommentet!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here