Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:

A magyar média nem nagyon szúrta ki, de karácsony előtt még a szél hazánkba sodort egy fontos levelet: 10 amerikai szenátor fejezte ki az Orbáni-politika kapcsán a tiltakozását, köztük az egyik legbefolyásosabb amerikai szenátor, Bernie Sanders is.

A tíz amerikai szenátor David Cornstein budapesti amerikai nagykövetnek küldött levelében  többek között mély aggodalmát fejezte ki a magyarországi demokrácia helyzetének romlása miatt – vette észre a napi.hu.

Ez a levél egy elég komoly kritika az Orbáni-politikának, ugyanis az Amerikai Egyesült Államok szenátusa csupán 100 fős, ami azt jelenti, hogy a szenátorok 10 százaléka igen komoly figyelmeztető erővel bír.

A levelet jegyző – főleg demokrata – szenátorok között található Dick Durbin (Illinois), Jeanne Shaheen (New Hapshire), Chris Murphy (Connecticut), Chuck Schumer (New York), Kirsten Gillibrand (New York), Amy Klobuchar (Minnesota), Ron Wyden (Oregon), Cory Booker (New Jersey), Ed Markey (Massachusetts) és Bernie Sanders (Vermont), aki korábban Hillary Clinton vetélytársa volt az elnökjelöltségért folytatott küzdelemben.

A levélben továbbá kiemelték a Közép-európai Egyetem (CEU) Magyarországról való kiszorítását, és hangsúlyozták: „A magyar kormánynak ez a sajnálatos és kontraproduktív lépése az ország szabad sajtójának visszaszorítását és megfélemlítését követte. Miközben elismerjük az Orbán Viktor rezsimjével történő kapcsolattartás kihívásait, a kormányának ilyen lépései ellentétesek az amerikai demokrácia fő értékeivel, a nemzetközi normákkal és nem marad észrevétlen az Egyesült Államok Kongresszusában.”

Hozzátették, hogy az utóbbi években mélyen nyugtalanító és arcátlan törekvéseket lehetett látni Magyarországon az ország igazságügy rendszerének és a független médiájának aláásására.

A szenátorok aggodalmukat fejezték ki Magyarország Moszkvához való közeledése miatt is. Kiemelték, hogy a magyar kormány az Egyesült Államok helyett Moszkvának adott át amerikaiak által tőrbe csalt orosz fegyverkereskedőket. Kitértek a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki ügyére is, aki annak ellenére kapott menedékjogot, hogy saját hazájában korrupció miatt börtönbüntetés várna rá.

Az eredeti angol nyelvű levelet ide kattintva lehet elolvasni.

Mivel az USÁ-ból jövő komoly kritikáról nem mer beszámolni a Fidesz-propaganda médiája, ezért arra kérünk, hogy oszd meg ezt a posztot, hogy mindenki lássa, Orbán-politikája nem vállalható.

 


Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here