Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:

Húszéves pályafutás után 2019. év elejével elbúcsúzik a mostani ötszázas, ezzel befejeződik a bankjegycsere leglényegesebb fejezete- tájékoztatót adott ki a Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank öt évvel ezelőtt, 2013- ban döntött arról, hogy az 1997-ben megjelent bankjegyeket lecseréli újakra. Az első megújult címlet a tízezres volt, majd sorban jött az ötezres, húszezres, az ezres és a kétezres.

A bankjegycsere elindulását a Magyar Nemzeti Bank  azzal indokolta, hogy az újratervezett és továbbfejlesztett új bankjegysorozat a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett lesz.

A csere utolsó bankjegye az új ötszázas, amely 2019. februárjában kerül forgalomba. A mostanihoz hasonlóan az új ötszázason elől II. Rákóczi Ferenc portréja lesz, a hátoldalon pedig a sárospataki vár látható. A bankjegyet Pálinkás György grafikusművész tervezte. A megújított 500 forintos bankjegyen lévő biztonsági elemeket, vagyis azt, hogy nem hamis, a hétköznapi használat során, segédeszközök nélkül is ellenőrizni lehet.

Ha rákattint a képre nagyobb lesz!

A mostani ötszázas alig több mint húszéves pályafutás után búcsúzik, a napi.hu írta meg, hogy az első 500-as 1998. december 1-jén debütált, majd 2001. februárjában jött egy újabb sorozat, amelyre egy színváltó nyomat (OVI) került, majd 2009. áprilisában még egy sorozat került forgalomba. Az ötszázasból készült egy emlékbankjegy is az 1956-os forradalom tiszteletére, ez 2006. október 20-án jelent meg.

A búcsúzó ötszázasokkal – így a már említett 1956-os forradalomra készült emlékbankjeggyel is – 2019. október 31-ig lehet bárhol fizetni. Akinél mégis maradna 2019. október vége után mostani ötszázas, az még 3 éven keresztül bármelyik postán és bankfiókban kaphat érte újat.

A Magyar Nemzeti Bank pedig a bevonástól számított 20 évig, azaz 2039 október végéig ad helyettük új bankjegyet. A bankjegyekről szóló szabályozás egyébként azt mondja ki, hogy 2019 október végéig kell bárhol elfogadni a régi ötszázasokat.

 

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – 0% PROPAGANDA, 100% IGAZSÁG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here