Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hagyomány, hogy az orosz elnök az év utolsó napján jókívánságok küld az egyes országoknak. Az Index összeszedte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök, mely országoknak küldött jókívánságokat év végén. Ezek fontos világpolitikai üzenetet hordozhatnak, mint ahogy az is, ha egy ország nem szerepel a listán.

Természetesen Magyarország is kapott jókívánságot Putyintól, mint írja a portál: „Az orosz-magyar kapcsolatokban jelentős fejlődést sikerült elérni, új szintre lépett az együttműködés, az elnök aláhúzta, hogy ennek folytatódásában bízik, az együttműködés szorosabbra fűzésével más területeken is” – állt a Kreml hivatalos oldalán.

Az Index megjegyzi, hogy a Paksi Atomerőmű kettes blokját Putyin külön nem említette, ami azért furcsa, mert a Törökországnak küldött üzenetben szót ejt az akkuyui atomerőműről.

A jókívánságlistát az orosz abc szerint állították össze, így az ország nemzetközi prioritásaira nem lehet belőle következtetni. Ettől függetlenül érdekes, hogy Vlagyimir Putyin egy el nem ismert köztársasággal kezdte a felsorolást: a hivatalosan Grúziához tartozó, de Oroszország által egyoldalúan önálló államként elismert Abházia vezetője kapott jókívánságokat. Befértek a a Független Államok Közösségének országai és az Abháziához hasonló helyzetben lévő Dél-Oszétia is.

Putyin Nagy-Britanniának is küldött üzenetet, bár a két ország viszonya nem túl rózsás, Putyin a brexit említése nélkül kíván virágzó jövőt a szigetország népének.

A sorban volt még Vietnam, Kína, Monaco, Németország, Olaszország Finnország, Csehország, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Dél-Korea, Japán. Utóbbi a II. világháború vége óta jegelt, de létező területi vita miatt fontos, bár a nyilatkozatokon túl nincs jele annak, hogy a vitát rendezni lehetne – hogy végre békeszerződést is kössön a két ország 73 év után – írja az Index.

Az orosz abc szeszélyei révén az Egyesült Államok és Törökország vezetői is egymás mellé kerültek a jókívánságlistán. Donald Trumpnak Putyin azt üzente, hogy a két ország kapcsolata meghatározó eleme a világnak, ezért Oroszország nyitott a párbeszédre. Recep Tayyip Erdogan, török elnök levelében Putyin konkrét projektekre is kitért, akkuyui atomerőmű, gázipari együttműködés és a szíriai rendezés.

Jókívánság nélkül maradt Észak-Korea, nem meglepő módon Ukrajna, kimaradtak a balti államok, Lengyelország, Szlovákia és az egykor partnernek tekintett Macedónia. A NATO-hoz csatlakozott Montenegro sem kapott üdvözletet, nincs ott a semleges Svédország, az EU-n kívüli, de NATO-tag és Oroszországgal szomszédos Norvégia, sem Franciaország, sem a Benelux-államok és nem kapott a jókívánságokból az Európai Unió sem, miközben Putyin a Fifa vezetésének küldött üdvözletet.

Európa csak a Németországnak küldött üzenetben van jelen. Putyin az államfőnek és Angela Merkelnek is címezte üzenetét, kifejtve, hogy a két ország kapcsolata meghatározó Európa számára is.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here