via:szabadpecs.hu

Pénteken három nagy városban is újra kezdetők a decemberi demonstrációk melynek az a célja, hogy a Fidesz azonnal vonja vissza gyalázatos törvényét a rabszolgatörvényt. Szombathelyen szakadó hóban, Pécsen és Gödöllőn is hatalmas tömegek mentek utcára.

Januárra sem csitult a népharag, pénteken három nagy városban is újra kezdődtek a demonstrációk a Fidesz gyalázatos törvénye, a rabszolgatörvény ellen.

Gödöllőn 17 órakor indult el a tüntetés  az Alsóparkból, majd megálltak az uszodánál, mivel annak szép fideszes módon meg sokszorozódott a felújítási költsége. Majd a Gödöllői Járásbírósághoz vonultak, ahol egy „Magyarország alakú mécses-formációval” emlékeztek meg a bíróságok függetlenségének elvesztéséről, és ezt követően visszatértek az Alsóparkba, ahol a beszédek többsége hangzott el.

Itt Varju László, a DK alelnöke volt az első felszólaló, aki elmondása szerint nem csak politikusként, hanem volt munkásként, bányászként van jelen. Szerinte akik a rabszolgatörvényt hozták, azoknak nem volt soha egyetlen munkahelyük sem. Nem dolgoztak éveken át két műszakban, nem jártak reggel fél öttől a munkásjárattal, és nem kellett többet tolniuk a csillét, mint a babakocsit.

A Jobbik képviselője pedig arról beszélt, hogy a Jobbik egy fontos tisztulási folyamaton esett át, és egyetértett Varga Zoltán korábbi Jobbikos felszólalóval abban, hogy félre kell tenni az ideológiai különbségeket, amik az ellenzéki pártok között vannak. „A mai ellenzékben a jövendő Magyarországának minden politikai ereje benne van, és a Jobbik lesz ebben a tisztességes polgári-nemzeti párt, erre a szavamat adom”- mondta

Szombathelyen, az Éljen Szombathely Egyesület szervezte a tüntetést, melyhez csatlakozott az MSZP,  a DK, az LMP, a Momentum, a Jobbik, a Kétfarkúak, helyi civilek és a Vasas Szakszervezet is.

A demonstráció 17.00-kor kezdődött szakadó hóban a Domus üzletháznál, ahol elhangoztak a beszédek majd ezt követően, kb. 18:00 körül a városon keresztül vonultak át a Fidesz Szent Márton utcai irodájáig, ahol két rövid beszéd után egy molinót helyeztek ki az irodához.

A Fidesz-irodánál még két beszéd hangzott el tehát: Varga Tamás a V, mint Vas Egyesület nevében mint gyakorló pedagógus kritizálta a kormány politikáját, illetve –

némi meglepetésre – Markó Péter egykori fideszes megyei elnök is felszólalt. Az utóbbi erkölcsi kérdéseket feszegetett a jelenlegi hatalommal kapcsolatban.

Az enyhén havas színpadra először az LMP-s Vágó Gábor lépett fel, aki azzal kezdte a beszédét, hogy a Fidesz be van szarva. Szerinte a kormánypárti képviselők megijedtek a tüntetőktől. Majd a tömeg: Orbán takarodj!, amire Vágó rávágja, hogy el fognak takarodni, de nem csak Orbán, hanem az ő összes haverja is, Polt Péterrel az élükön. A politikus azzal folytatja, hogy a kormánypártiak eladták az ország jövőjét, de most jött el az az idő, hogy fordítsanak ezen.

László Zoltán, a Vasas szakszervezet országos alelnöke pedig arra biztatott mindenkit, hogy dolgozóként keresse meg saját szakszervezeti vezetőit, és együtt küzdjenek a jogaikért. A nyugdíjrendszer méltatlan a magyarokhoz, mi dolgozunk a legtöbbet Európában, szinte a legalacsonyabb bérért.

 

Pécsen a Barbakánnál gyülekeztek a mai demonstráció résztvevői, ahol többnyire pécsi helyi politikusok beszéltek. Majd átvonultak a Széchenyi térre.

Itt Nemes Balázs a Momentumból arról beszélt, hogy “eljött a változás ideje, de csak összefogással lehet valamit elérni.” Majd ismerteti a követeléseket. Kijelenti, hogy “erősebbek, szervezettebbek és kitartóbbak vagyunk, küldhetik a verőembereket, ez a mi otthonunk és nem fogjuk hagyni, hogy ellopják. 2019 az ellenállás éve.”

Nagy Erzsébet PDSZ-től elmondta: megalakult az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság, méghozzá 16 szakszervezettel, köztük három konföderációval. Így közel 200.000 munkavállalót tömörítő szakszervezeti szövetség állt össze, a cél pedig egyértelműen az általános sztrájk.

Mi meg tudjuk szervezni a sztrájkot, de nem tudunk helyettetek sztrájkolni – mondta Nagy Erzsébet, aki szerint csak együtt tudunk elérni eredményeket, ha mindenki aktív, azt is jelezte, hogy  január 19-ére a szakszervezetek újabb akciókkal készülnek, ezek formájáról később fogják tájékoztatni a közvéleményt

Majd, Péterffy Attila független polgármesterjelölt szólalt fel a Széchenyi téren, aki beszédében bejelentkezett a polgármesteri székre. Péterffy elmondta, volt beosztott dolgozó és vezető is pécsi vállalatoknál. Elmondta, egy üzemet vagy egy várost nem lehet akaratból vezetni, együttműködésre kell törekedni. A tüntetés végén elhangzott, hogy Péterffy indulását az MSZP, DK és a Momentum is támogatja.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

(források: merce.hu/szabadpecs.hu/pecsistop.hu/nyugat.hu/ugytudjuk.hu)

Mondd el a véleményed- írj kommentet!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here