Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A magyarországi reklámpiac torzítása miatt közös panaszbeadványt nyújtott be az Európai Bizottsághoz tegnap a magyar kormánnyal szemben a Klubrádió és a Mérték Médiaelemző Műhely, valamint Jávor Benedek, a Párbeszéd Európai Parlamenti képviselője-számolt be a media1.hu

Ezt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) székházában  zajló konferencián jelentette be Stock Richárd, a Klubrádió  vezérigazgatója, Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője és Urbán Ágnes egyetemi docens, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa.

A beadványukban objektív mutatók segítségével részletesen le is vezették, hogy a reklámpiacot és a médiapiac működését súlyosan veszélyezteti az, hogy az állami reklámköltéseket nem hallgatottsági, olvasottsági, szakmai alapon, hanem politikai alapon költi el a magyar állam, ami jelentős előny nyújt olyan médiumok számára mint például a Fidesz-közeli TV2 vagy a Magyar Idők.

A Media1 kérdésére Jávor Benedek elmondta, hogy egy másik panaszt is tettek már, ami az állami közmédia finanszírozására vonatkozott.

Majd Jávor azt is elmondta, ha a panaszbeadványt az Európai Bizottság megalapozottnak találja, akkor először a magyar kormánnyal kell konzultációkat folytatnia, de ha ezek eredménytelenül érnek véget, akkor tiltott állami támogatás miatt akár kötelezettségszegési, mely további jogvita esetén az Európai Bírósághoz kerülhet.

Jávorék jogi szakértői szerint akár pénzügyi következményei is lehetnek az eljárás végén, mivel a Bizottság akár büntetést is kiszabhat, illetve akár évekre visszamenőleg a tiltott állami támogatás visszafizetésére is kötelezhetik a Fidesz médiáit.

Urbán Ágnes az állami reklámköltések problémája kapcsán megemlítette: kimutatásuk szerint a reklámpiacon a magyar állam a legnagyobb hirdetővé vált, ma már a médiaszektor bevételeinek 17 százaléka származik az államtól, ami közéleti lapoknál még magasabb arányt tesz ki. Ez szerinte rendkívül káros, egy torz médiarendszert eredményez, ráadásul a kereskedelmi hirdetők is egyre inkább a kormánypárti médiában mernek csak hirdetni.

A konferenciát egyébként Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke nyitotta meg, aki reményét fejezte ki, hogy idővel visszaállhat a magyar médiarendszer a törvényes keretek közé. Stock Richárd, a Klubrádió vezetője kitért arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatójáról ellentmondásos indokkal tiltották ki a Klubrádiót, és további 7 szerkesztőséget, melyek közös tulajdonsága, hogy függetlenek a kormánytól.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here