Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

74 éves korában meghalt a Fidesz közeli oligarcha Vajna András György, azaz Andy Vajna egykori hollywoodi producer, az etyeki Korda Filmstúdió társtulajdonosa, és a TV2 tulajdonos, majd a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos.

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a TV2 tulajdonosa erősítette meg az MTI-nek a Nemzeti Filmalap a hírt.

Andy Vajna egészsége az utóbbi időben hanyatlott: 2016 elején több napig feküdt egy budai szívklinikán a korábbi lábműtétek szövődményeként jelentkező érproblémái miatt.

Vajna András 1944. augusztus 1-én született Budapesten, 1956-ban pedig családostul Amerikába mentek. Hongkongban fodrászként és parókakészítőként kezdett dolgozni, majd belevágott a moziműködtetésbe és a filmforgalmazásba.

Vajna 1980 és 2009 között kb. 40 filmnek volt a producere, ezek voltak a leghíresebbek: Az elcserélt gyermek, Menekülés a győzelembe, Rambo, Rambo II, Angyalszív, Rambo III, Vörös zsaru, A Hold hegyei, Total Recall, Air America, Hajszál híján, Jákob lajtorjája, Medicine Man, Tombstone, Reneszánsz ember, Az éj színe, Die Hard 3, Dredd bíró, A skarlát betű, Nixon, Evita, Árnyék-összeesküvés, A miniszter félrelép, A 13. harcos, Amerikai rapszódia, Én, a kém, Terminátor 3, Elemi ösztön 2, Szabadság, szerelem, Terminátor – Sarah Connor krónikái, Terminátor: Megváltás.

2007-ben nyílt etyeki Korda filmstúdiót Demján Sándorral közösen indította, majd a 2010-es fideszes hatalomváltás után egyből felmerült, hogy Orbán filmügyi kormánybiztossá nevezi ki. Ez 2011-ben meg is történt, és bár az új rendszerben sokáig semmi javulás nem látszott, végül fel tudták mutatni a Saul fiát, minden idők legsikeresebb magyar filmjét, így egyre nagyobb pénzek fölött rendelkezhetett.

Andy Vajna ezen kívül a húsos fazékhoz is igen közeli Fidesz- oligacha volt. Övé volt az összes budapesti kaszinókoncesszió, ráadásul  nem kellett a pénztárgépeiket bekötni a NAV-hoz.

2015-ben az eredetileg export-finanszírozásra létrehozott állami Eximbank több milliárd forintos hitelt adott neki, hogy megvehesse az eladósodott TV2-t. 2016-ra Vajna a csatornából fideszes propaganda TV-t csinált.

2018-ban  már keményen támadták a kormánypártok szélsőjobboldaláról is, számon kérve rajta, hogy az általa irányított Filmalap nem az ő ízlésük szerinti műveket, művészeket támogat.

Első feleségével, a hongkongi Cecivel rövid ideig tartott a házasságuk, és az egyetlen gyerekük, Justin 2007-ben a skizofréniája miatt öngyilkos lett. A 90-es évek végén jött össze Dobó Katával, akivel 8 évig együtt volt, egészen 2006-ig. 2007-ben az akkor 23 éves Tóth Éva modellel mutatkozott akivel 2010 őszén szakítottak.

Aztán 2013 nyarán Los Angelesben feleségül vette a nála 38 évvel fiatalabb Palácsik Tímeát. Vajna Tímea több vállalkozásba is belekezdett: ő lett a Miss Universe Hungary tulajdonosa, a műsor a férje tévéjében futott. Emellett a Mr Funk fánkozót is életre keltette. Vajna többször is arról beszélt, hogy gyerekvállaláson gondolkodnak.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here