Holnaptól,  azaz csütörtök reggel hat órától  egy hetes sztrájkba lépnek  január 31-én reggel hat óráig Magyarország egyik legnagyobb gyárának, az Audi Hungaria Zrt. dolgozói. Jelentette be az Audi Hungária Független Szakszervezete (AHFSZ), miután az érdekképviselet eredménytelennek nyilvánította az eddigi tárgyalásokat.– számolt be a Mérce

Németh Sándor a szakszervezet vezetője elmondta, hogy a 168 óra alatt bárki csatlakozhat a gyár területén a sztrájkhoz, amely idő alatt a tárgyaló delegáció folytatja a megbeszéléseket. Amennyiben elfogadható ajánlatot kapnak a munkáltatótól, a sztrájkot beszüntetik – tette hozzá.

Az egyeztetések határideje kedd éjfélkor járt le, így a mai nap várható volt, hogy a szakszervezet sztrájkot fog bejelenteni.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) január 14-én jelentette be, hogy sztrájkbizottságot alakít, mivel a tavaly szeptember óta húzódó bértárgyalások során nem tudott közös nevezőre jutni a munkáltatói és a dolgozói oldal. Két nappal később már le is egyeztették a munkáltatóval a sztrájk feltételeit, újabb két nappal később pedig 4 ezer fő részvételével két órás figyelmeztető sztrájkot tartottak a győri Audi gyár dolgozói.

Elégedetlenségük oka, hogy bár a magyarországi gyár termelékenysége kimagasló, az alkalmazottak bére mégis jóval elmarad nem csak nyugat-európai társaikétól, de a környező országokétól is. Szlovákiában átlagosan 28, Csehországban 25, Lengyelországban pedig 39 százalékkal többet visz haza egy munkavállaló, aki valamelyik, a Volkswagen csoporthoz tartozó gyáregységben dolgozik.

A szakszervezet továbbra is tartja magát a 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos alapbéremeléshez, amit a munkáltatói oldal továbbra sem szándékozik megadni, és a megegyezésre való törekvés szándéka sem látszik rajta.

Pedig a szakszervezet szerint a bérkövetelésének, illetve sztrájkkövetelésének mértéke az Audi Hungária Zrt. csupán 3 napi árbevételének felel meg összegszerűen.

A keddi utolsó körös tárgyalás során az Audi azt jelezte a szakszervezet felé, hogy a munkáltatói oldal béremelési ajánlatainak kerete elérte a maximumot, illetve előre vetítette azt a „félelmét”, hogy ha elfogadja a szakszervezet által követelt béremelési csomagot, a járműgyártásban jelenleg futó modellek mellé nem érkezhet újabb, emellett attól is tart, hogy a szakszervezet bérkövetelése veszélyeztetheti a motorgyártás jövőbeni darabszámait is.

„A bértárgyaló delegációnk erre természetesen reagált és jelezte, hogy a szakszervezeti követelés elfogadásával – munkatársainkat végre megbecsülve – továbbra is tudná biztosítani vállalatunk megkérdőjelezhetetlen, prémium termelési mutatót.” – írta tegnap az AHFSZ.

Legyél szolidáris az autóipari dolgozókkal, oszd meg ezt a posztot, hogy mindenkihez eljusson a hír, holnap az egyik legnagyobb gyárunkban maratoni sztrájk kezdődik.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!

 

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here