Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Állnak a vasak Győrben. Rendben elkezdődött az egyhetes sztrájk az Audi Hungáriánál, a cég teljes telephelyén megállt a munka – közölte a hvg.hu-val Szimacsek Tibor, a munkabeszüntetést szervező Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) elnökségi tagja.

Rekord hosszúságú sztrájk kezdődött Győrben, egy héten keresztül állni fog a termelés Magyarország egyik legnagyobb üzemében. „Semmiféle probléma, rendbontás nem történt” – mondta a szakszervezeti vezető, aki szerint az audis dolgozók nagyon fegyelmezettek.

A sztrájkban hatalmas egység mutatkozik, a január 18-ai kétórás, figyelmeztető sztrájkban gyakorlatilag az összes, műszakban lévő dolgozó részt vett, a szakszervezeti vezető az egy hetes sztrájk során is ilyen részvételre számít.

Szimacsek Tibor szerint a dolgozók hozzáállását a sztrájkhoz jól jellemzi, hogy akadt olyan ember, akit az éjszakás műszak után úgy kellett hazaküldeni pihenni, mert maradni akart támogatni a munkabeszüntetésben részt vevő, délelőttös műszakba beosztott kollégáit.

A szakszervezet egy nappal korábban, január 23-án hirdette meg az egyhetes munkabeszüntetést, mivel lejárt az egyeztetési időszak, és nem teljesültek a szakszervezett követelései.

A szakszervezet és a cég ugyan folyamatosan tárgyaltak, de az álláspontok nagyon messze vannak egymástól – mondta a hvg.hu-nak a sztrájk bejelentése után Szimacsek. Valójában igazi tárgyalás, alkudozás nem volt, a szakszervezet követeléseire az Audi azt reagálta, hogy azok nem elfogadhatók. Ha az egyhetes sztrájk nem jár eredménnyel, akkor folytatni fogják, mert „más lehetőségük nincsen”.

Az Audinak 13 ezer dolgozója van, az AHFSZ közülük 8700-at képvisel.

A dolgozók 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos emelést akarnak elérni, a mozgóbér 4 százalékának beépítését az alapbérbe, a 620 ezer forintos cafetéria-keret 787 ezer forintra való felemelését, továbbá azt, hogy minden munkavállaló legalább egy teljes szabad hétvégét kapjon havonta, és maguk rendelkezhessenek az életkor és a gyerekek után járó szabadságnapokkal.

Az Audi szerint a szakszervezet túl sokat kér, a cég 10+10 százalék béremelést ajánlott 2019-re és 2020-ra. A munkavállalók szerint a követeléseik nem túlzók, teljesítésük csak az Audi Hungária Zrt. háromnapi árbevételét vinné el, ráadásul az anyacég Volkswagen szlovák, cseh és lengyel gyáraiban is átlagosan 25-39 százalékkal jobban keresnek a dolgozók, a belga Audinál fizetett átlagbér pedig 3,6-szorosa a győrinek.

Ráadásul az AHFSZ „Tisztes megélhetés” kérdőívében a dolgozók azt jelezték, hogy a jelenlegi nettó bérükhöz képest 40 százalékos emelés mellett éreznék „a tisztes megélhetés tekintetében megbecsülve magukat” – a szakszervezet szerint a 18 százalékos követelés ennek fényében nem sok, és szó sincs arról, hogy a németországi fizetéseket akarnák elérni, csak a közép-európai volkswagenes fizetésektől való lemaradást szeretnék csökkenteni.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here