Továbbra sincs megállapodás Magyarország egyik legnagyobb gyárában, az Audiban a szakszervezet és cég vezetése között, így tovább folytatódik a rekord hosszúságú egy hetes sztrájk, mindeközben demonstrációval is felérő tájékoztató gyűlést tartottak az Audi dolgozói, ahol pozsonyi szakszervezeti vezetők is felszólaltak

72 óra eltelte után sincs megállapodás a munkavállalók béréről- írja a Mérce Az Audi Hungária dolgozói egy múlt pénteki, kétórás figyelmeztető munkabeszüntetés után csütörtökön reggel kezdték meg a ma is tartó, egyhetesre tervezett sztrájkot.

Mindeközben, pénteken délelőtti műszak alatt tartott, egy demonstrációval is felérő, tájékoztató gyűlése idejére egy helyen gyűltek össze a motorgyári és a járműgyári munkások, hatalmas tömeget képezve.

A tájékoztató gyűlés egy fontos pillanata volt, hogy a pozsonyi Modern Szakszervezet vezetőiből álló delegáció személyesen, a gyűlésen felszólalva fejezte ki szolidaritását a sztrájkolókkal.

Az AHFSZ elnökségi tagja, Szimacsek Tibor pénteken este jelentkezett be élőben az ATV-n a gyárból, ekkor elmondta, aznap délután ismét le tudtak ülni tárgyalni a munkáltatói oldallal. Úgy fogalmazott, örültek, hogy „végre érdemi tárgyalásokat tudtak folytatni”, igazi eredményt azonban nem hozott a találkozó, bár annyit sikerült elérniük, hogy szombaton délután már egy olyan ajánlattal jöjjön vissza a munkáltató, amely a „sztrájkkövetelések struktúráját alkalmazza.

Legalábbis ezt ígérték: szombaton délután ugyanis az AHFSZ Facebook-oldalára kikerült helyzetjelentés szerint mégsem érkezett meg a várva várt ajánlat.

A tárgyalások aztán szombaton este 20 órától folytatódtak, ám az éjszakába nyúló egyeztetés sem hozott eredményt, annak ellenére sem, hogy a munkáltató immáron két ajánlatot is letett a tárgyalóasztalra.

Mint a szakszervezet közleményében írja, sajnálattal vették tudomásul, hogy mindkét üzleti titoknak minősülő béremelési ajánlat olyan mértékű, ami nem tükrözi a helyzet komolyságát és a sztrájkbizottság által adott felhatalmazásával élve, ott a tárgyalás helyszínén mindkét ajánlatot határozottan elutasította.

Az AHFSZ elnöksége ezért úgy határozott, hogy direkt tájékoztatást küldjön az anyavállalat felelősvezetőjének és személyes részvételével közösen oldják meg a kialakult helyzetet.

A szakszervezeti vezető arról is beszélt, hogy ez a világ legnagyobb motorgyára, itt még a kétórás figyelmeztető megállás is jelentős, „minden perc eurókban számolható”. Ezzel együtt hangsúlyozta, a munkásoknak nem céljuk a károkozás, minél előbb szeretnének megállapodni a munkáltatóval.

Ugyanakkor értetlenül állnak a munkáltató „tempója” előtt, tekintve, hogy a sztrájk kezdetétől számítva másfél nap utána ültek csak le tárgyalni velük, és egy újabb nap telt el a következő tárgyalási időpontig.

Arra a kérdésre, hogy tarthat-e egy hétnél tovább a sztrájk, a szakszervezeti képviselő nem tudott egyértelmű igennel felelni, mivel ennyi időre hirdették a sztrájkot, de mint mondta, óriási támogatottság van mögöttük, és ha kell, kitartanak, és folytatni fogják a sztrájkot.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here