Régen nem látott sikert aratott a szakszervezeti mozgalom: a sztrájk hatodik napján, napok óta folyó tárgyalások után megállapodott egymással az Audi Hungária Független Szakszervezet és a gyár vezetése, a szakszervezetnek sikerült elérnie a célként kitűzött béremelést- számolt be a Mérce

Teljesült a szakszervezet legjelentősebb követelése 18%-kal emelkednek az Audinál a fizetések, de minimum 75.000 Ft az alapbéremelés 15 hónapra. Béren kívüli juttatások összege 400.000 ft  lesz 2019-re és 2020-ra.

Továbbá kialakul egy bónusz rendszer is, lojalitási bónuszként: 5.év után 6000 forint, utána évente+1500ft, jubileumi bónuszként 10 év után: 100.000, 15 év után: 150.000, 20 év után: 200.000, 25 év után egy havi bér+mozgóbér+1 nap szabadság, és havonta egy szabad hétvége jár a dolgozóknak. Valamint gyerekek utáni szabadságot is kiharcoltak a munkavállaló kérése szerint.

A győri üzemben a dolgozók előző hét csütörtökön léptek sztrájkba, miután a tavaly szeptember óta húzódó bértárgyalások januárban sem végződtek megegyezéssel. Az AHFSZ január 14-én jelentette be, hogy sztrájkbizottságot alakít, négy nappal később 4 ezer fő részvételével két órás figyelmeztető sztrájkot tartottak, majd ezt követően döntöttek az egy hetes sztrájk mellett.

A szakszervezet magasabb béreket követelt, hiszen annak ellenére, hogy a győri üzemnek kimagasló a termelékenységi mutatója, mégis Belgiumban 3,6-szor, Szlovákiában átlagosan 28, Csehországban 25, Lengyelországban 39 százalékkal többet visz haza egy munkavállaló, aki valamelyik, a Volkswagen csoporthoz tartozó gyáregységben dolgozik.

A több, mint tízezer alkalmazottat foglalkoztató Audi Hungária dolgozóinak sztrájkja országhatárokon átívelő hatással is járt, hiszen a német cég ingolstadti központjában is le kellett állítani a termelést a Győrben készülő motorok hiánya miatt.

A cég többször is tett ajánlatot a béremelésre a sztrájk során, azokat azonban komolytalannak ítélte meg a szakszervezet, és ragaszkodott a 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos alapbéremeléshez.

A dolgozók a megállapodást követően ma este 8 órától újra felveszik a munkát. Az országos dolgozói elégedetlenség azonban úgy tűnik, folytatódhat, több északkelet-magyarországi cég dolgozói a mai napon kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek Hatvanban, Miskolcon és Jászfényszarun, ha pedig nem egyeznek meg, figyelmeztető sztrájkot is elrendelhetnek.

A Hír Hugó szakértője szerint az Audi Szakszervezet bemutatta, hogyan kell professzionálisan érdeket érvényesíteni és nem kell megijedni, akkor sem, ha cég vezetés különböző módszerekkel igyekszik megtörni a sztrájkot.

Majd azt is hozzá teszi, hogy ez egy jelentős siker a magyar szakszervezeti mozgalom történetében, hiszen nagy multi hátrált meg, de ehhez kellett a dolgozó kitartása is, hogy egységesek maradtak és nem dőltek be a különböző  trükköknek, bíztak a szakszervezetben.

Az Audi Szakszervezet sikere megmutatja, hogy igen is el lehet érni a célokat, ha egységesek vagyunk és a saját és nem mások által diktált érdekei szerint megyünk- vélekedik a politikai szakértönk

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here