Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezen a héten zajlik a fővárosban az előválasztás, még vasárnap 12 óráig lehet szavazni. Nem, hogy nem fulladt érdektelenségbe ez az új intézmény Magyarországon, de ma estére minden bizonnyal át fogja lépni a szavazók száma a 30 ezer főt. Ennek a ténynek hosszútávon a magyar demokráciára nézve is lesz jelentősége. 

A legbátrabb becslések is 10-15 ezer résztvevővel számoltak azon az előválasztáson, melyet az MSZP kezdeményezett, hogy így kerüljön kiválasztásra Budapesten az az egy ellenzéki főpolgármester-jelölt, aki Tarlós István legesélyesebb kihívója lehet.

A kezdeményezés mögé felsorakozott a Párbeszéd, a DK és a Szolidaritás is, így aki megnyeri az előválasztást ennek a 4 pártnak a támogatottságát biztos élvezni fogja.

Ma estére már biztos, hogy elmondható lesz, hogy több mint 30 ezren vettek részt az előválasztáson. Ennek a jelentősége nagyobb annál, mint sem, hogy most Horváth Csaba vagy Karácsony Gergely lesz az ellenzéki pártok jelöltje. Kijelenthető, hogy ez a demokrácia diadala és az MSZP az előválasztással megreformálta a magyar demokráciát.

Az, hogy pont az MSZP, az agyon lesajnált, az avítt, az ósdi, a XX. századi (és még az ég tudja, milyen degradáló jelzőket használnak erre a pártra az ellenlábasai) meri meglépni a 2018-as választások óta legbátrabb és legelőremutatóbb politikai lépéseket az ellenzéki oldalon az is megérne önmagában egy külön posztot.

Azonban az előválasztással a legkézenfekvőbb választ adta a helyzetre: ahol csökken a demokrácia, ott több demokrácia kell. Na de hogyan teremthet egy ellenzéki párt több demokráciát kormányzati hatalom nélkül? Úgy, hogy a saját világát még demokratikusabbra alakítja.

S érdemes azt is kimondani, hogy az ellenzéki oldal pártjai is roppant belterjesek lettek. Azért messze nem mondható el, mondjuk egy 200 vagy 1000 taggal rendelkező pártról, hogy tömegpárt de arról a jelöltről sem, hogy hatalmas legitimációval bír, akit pl az LMP 30 db küldötte választott meg.

Akkor még nem is beszéltem a Fideszről, ahol Tarlós Istvánt egy személyben Orbán Viktor jelölte ki egy fáradt őszi nap délutánján egy sajtótájékoztatón főpolgármester-jelöltnek. Szóval egy ilyen környezetben érett már egy demokrácia reform.

Persze annak a nem túl nemes ellenzéki jelöltkiválasztásnak is pontot kellett tenni a végére, hogy füstös szobákban és TV stúdiókban vitatkoznak az ellenzéki pártok az összefogásról és amikor végre meg van (ha meg van) a megállapodás és bejelentik, hogy megállapodunk pl. Nagy Huba a jelölt, akkor mindenki egyként kérdez vissza az meg kicsoda?

A történet nagyon elgondolkoztató tanulsága, hogy pont az MSZP vetett véget ennek az egész őrületnek, s a magukat újnak, modernek, kreatívnak mondó politikai formációk folytatják a nagyon lejárt politikai stílust: nézzük csak meg, mit művelt Puzsér az egész héten? Kb két pofára szidta az ellenzéket. Vao, micsoda XXI. századiság. Robi csak gratulálni tudunk!

Szóval van ez az irány, amit Puzsér képvisel és látjuk sehova sem vezet és van az, amit az MSZP nyitott meg az előválasztással, ahol intelligens és normális keretek között folyik egy demokratikus verseny. Nem véletlenül a második a sikeres.

Tényleg csak gratulálni lehet az MSZP-nek, azért hogy a bődületes ellenszél ellenére is átnyomta, hogy de igenis legyen előválasztás. Bátor és kockázatos lépés volt, de hittek a demokrácia nemes eszményében és győzedelmeskedett is.

Még vasárnap délig lehet szavazni az előválasztáson csak bátorítani tudlak menj el és vegyél részt ebben, mind a 33 szavazóhely címét itt találod. 3 perc csak az egész.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here