Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Kosztor Sándorné Bodnár Gizella név sokaknak feltehetően nem mond semmit, ugyanakkor Repülős Giziről az elmúlt évtizedek újságolvasói és tévénézői nagyon jó eséllyel hallottak már. Az ismert betörő, besurranó tolvaj már a negyvenes években is ült börtönben, majd még kilencven évesen sem volt képes felhagyni a bűnözéssel.

92 éves korában meghalt a Repülős Gizi néven ismert betörő – írja az RTL Klub. Az esti híradóban azt is elmondták, hogy a nőt már el is temették.

A Repülős Gizi ragadványnév eredetéről  több különböző legenda terjedt el az utóbbi évtizedekben. Az egyik – és talán legismertebb – történet szerint azért nevezték el Bodnár Gizellát Repülősnek, mert az ötvenes években, amikor még Magyarország nagyvárosai között voltak belföldi repülőjáratok, reggel Budapesten felszállt egy gépre, néhány óra alatt Miskolcon, Debrecenben, Szegeden vagy Szombathelyen volt, ott amit tudott, ellopott főként ékszereket és pénzt, majd az esti járattal hazament a fővárosba.

Már hetven évvel ezelőtt, azaz 1948-ban található róla a korabeli lapokban említés, ekkor ugyan még nem Repülős Giziként szerepel. A Világ nevű lap számolt be 1948. február 25-én arról, hogy egy Bodnár Gizella nevű tolvajnőt őrizetbe vettek, aki „repülőgépekkel járt vidékre betöréses lopásokra. A rendőrségen mesélte, hogy szenvedélyesen szereti az ékszereket és ez a szenvedélye juttatta a lejtőre.”

1950 és 1970 között kisebb-nagyobb megszakításokkal közel tizenöt évet börtönben volt, a közbeeső időszakokban pedig külföldön élt és rabolt. Egyszer azt nyilatkozta Gizella, hogy 1956-ban Franciaországba disszidiált, Párizsban pedig befutott magyarnóta-énekesként. Aztán amikor 1971-ben újra írtak róla a hazai lapok, akkor már Repülős Giziként hivatkozik rá a Népszabadság.

Az 1971. március 27-i Népszava cikke szerint amikor elkapták egy hamis kulcsos betörés után, akkor még 32 további ugyanilyet elismert.

Repülős Gizi idős korára sem ált le, 2009 januárjában Komáromban egy családi házba akart betörni, de a ház tulajdonosa észrevette és azonnal riasztotta a rendőrséget. Ezután még többször próbálkozott lopással, még 2017-ben is besurranáson érték tetten, bár abból büntetőügye végül nem keletkezett. 2016-ig 19 alkalommal ítélték el, összesen mintegy 200 bűncselekmény miatt, amikért több mint 17 évet ült börtönben.

Bodnár Gizella 1926. október 18-án született, és a kassai tanító főiskola irodalom és történelem szakán szerzett diplomát, habár sosem dolgozott iskolában. Az RTL Klub riportja szerint Bodnár korán férjhez ment, a nővére mutatta be a barátnője bátyjának, de nem volt szerelmes a férjébe, 15 év után, három közös gyerek után váltak el.

A gyerekei saját bevallása szerint sokat restellkedtek miatta, a tárgyalásain soha nem jelentek meg hozzátartozói, ügyvédje az Indexnek azt mondta, Gizella nem tartja a kapcsolatot rokonaival.

Családtagjaival, gyerekeivel jó ideje nem tartotta a kapcsolatot, magányosan hunyt el. Már több mint tíz évvel ezelőtt megjelent könyvében is erről írt: „Addig menekültem Repülős Gizi elől, míg végül az maradtam. (…) Itt vagyok én is, az öreg tolvaj. És nincs másom, csak a hírhedtségem.” Az asszony élete utolsó heteit a budapesti Nyírő Gyula Kórházban töltötte.

 

 

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here