Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Újabb állomásához érkezett az Orbánnal szembeni népharag, Erdélyben, egész pontosan Kolozsváron is tüntettek  az Orbáni-politikával szemben, a demonstráción részt vett az erdélyi magyar értelmiség színe-java. 

A keddi budapesti élőlánccal egy időben Kolozsváron, a magyar főkonzulátus előtt egy flashmobbal tiltakoztak a kormánynak a Magyar Tudományos Akadémia  átalakításával kapcsolatos tervei ellen.

A Transindex rövid beszámolójából kiderül, hogy a megmozduláson részt vett több, erdélyi magyar értelmiségi is. Egyetemi tanárok, kutatók és velük szimpatizálók  álltak ki a Magyar Tudományos Akadémia védelmében.

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház főigazgatója, a művészeti egyetem egykori rektora mellett többek között jelen volt  Eckstein-Kovács Péter jogász, az RMDSZ korábbi politikusa, szenátora és Egyed Emese költő, műfordító, egyetemi tanár is, aki a kronika.ro-nak elmondta, hogy a néma tüntetésen való részvételével egyfelől az együttérzését szeretné kinyilvánítani a magyarországi kutatókkal, másfelől a tervezett átalakításokkal szembeni erős kritikának is szánja a tiltakozást.

Egyed Emese hozzátette: nem tartja jónak az MTA kutatási intézményrendszerének tervezett átalakítását. Úgy vélte: nem jó elvenni a fiatalok kedvét attól, hogy Magyarországon maradjanak, és ott folytassák a kutatásaikat. Egyed Emese rossznak tartotta, hogy a kutatói társadalom elkeseredett, rosszkedvű, és értelmetlennek látja, hogy más körülmények között kezdje újra a munkát.

A szervezők mindenkit arra kértek, hogy az eseményre hozzanak magukkal egy könyvet, amely megjeleníti számukra a magyar tudományt. Ennek megfelelően sokak kezében ott díszelgett egy-egy  könyv.

A kolozsvári esemény leírása szerint azért tartották a flashmobot, hogy megmutassák, a magyar tudomány ügye, a Magyar Tudományos Akadémia sorsa az erdélyiek számára is fontos. Hangsúlyozták, „Nem hagyjuk, hogy az MTA jelentéktelen tudósklubbá silányuljon, ki állunk Magyarország legfontosabb kutatóintézeti hálózatáért!” – áll a leírásban.

Az erdélyi tiltakozást szervezői arról is írtak még, hogy az MTA Elnökségének el kell döntenie, aláveti-e magát a Palkovics-tervnek, elfogadja-e a kutatóhálózat szétverésére irányuló kormányzati szándékot ellenállás nélkül.

A Transindex azt írja, az eseményt Sipos Zoltán, az Átlátszó Erdély alapítója hirdette meg a Facebookon.

A napokban kiállt az MTA mellett az erdélyi Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetése is, és szolidaritási nyilatkozatokat tett közzé az egyetem több karának magyar intézete is: a Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet, a Magyar Filozófiai Intézet, a Magyar Történeti Intézet, a Bölcsészettudományi Kar magyar tagozata. Szintén MTA-támogató állásfoglalást tettek közzé a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársai is.

Az erdélyi tanárok és kutatók azt hangsúlyozzák, hogy az MTA-val való együttműködés döntő jelentőségű a tudományos tevékenységük során: igen sok itteni oktató és tudós a budapesti akadémia intézeteiben szerzett fokozatot, rengeteg a közös tudományos és oktatási program, ezért aggódva figyelik az MTA körül kialakult bizonytalanságot.

Mivel a Fidesz-média egész biztos, hogy elfogja hallgatni, hogy már Erdélyben is tiltakoznak az Orbáni-politika ellen, ezért kérünk oszd meg Facebookon ezt a posztot, hogy ne érje el a célját a cenzúra!

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here