Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A II. világháború vége óta nem volt ilyen törékeny helyzetben a sajtószabadság Európában, ezért mielőbbi határozott politikai intézkedésekre van szükség – figyelmeztetett a friss jelentésében az Európa Tanács, melyben a magyar hatóságokat is felszólította a sajtószabadság tiszteletben tartására

Az Európa Tanács arról számolt be a jelentésében, hogy jelentősen romlott a médiaszabadság helyzete az elmúlt években Európában, tavaly kb. 140 súlyos jogsértésről érkezett bejelentés az értékelés összeállításában részt vevő 12 nemzetközi újságíró-szervezethez.

Tájékoztatásában a páneurópai szervezet külön aggályosnak nevezte, hogy „Olaszországban kimagasló mértékben megnőtt a jelentett jogsértések száma, Magyarországon a média nagyon magas arányban koncentrálódik a kormánypárti oligarchák kezeiben, Törökország továbbra is az újságírók legnagyobb bebörtönzője a világon, Oroszországban pedig a kormány súlyosan korlátozza a szólásszabadság terét”.

Ezen négy országgal ráadásul önálló fejezetben is foglalkoztak a dokumentumban. Magyarországról azt írják:

„A sajtópaletta 2010 óta történt jelentős átszabásával a magyar kormány mára uralja a média nagy részét, a kevés megmaradt független termék akadályok sorával néz szembe, például a hirdetési bevételek hiányával, a korlátozó szabályozási környezettel és a független újságírók hiteltelenítését célzó kampányokkal.”

A jelentésben felszólították a magyar hatóságokat a sajtószabadság tiszteletben tartására és védelmezésére, és ennek érdekében az érvényben lévő törvények és gyakorlatok felülvizsgálatára.

„Határozott és összehangolt politikai cselekvésre van szükség a tagországok és a szervezet részéről, hogy visszafordítsuk a sajtószabadság romlásának trendjét és erősítsük az újságírók védelmét. A szólásszabadság kulcsfontosságú az összes többi emberi jog érvényesüléséhez is, ezért nagy figyelmet kell rá fordítaniuk a tagállamoknak” – mondta Thorbjorn Jagland, az az Európa Tanács főtitkára.

A jelentés elkészítésében résztvevő 12 nemzetközi újságíró-szervezet között ott van az Európai Újságíró Szövetség (EFJ), a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ), a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ), az Európai Újságírók Szövetsége (AEJ) és a Riporterek Határok Nélkül (RSF).

Az így elkészült dokumentumban azt is megállapítják európai szinte, hogy az újságírók elleni támadások száma folyamatosan nő, tavaly kétszer annyi halálos fenyegetést jelentettek, mint egy évvel korábban. Emellett sok riportert önkényesen tartanak fogva egyes országokban, új törvények szűkítik a hatóságok, a kormányzat ellenőrzését végző szabad sajtó tevékenységét, és több újságíró-gyilkosság ügyében továbbra sincs előrelépés a tettesek felelősségre vonásában.

Mivel a Fidesz-média nem fog beszámolni arról, hogy a kormányzat már megint egy komoly figyelmeztetést kapott, ezért arra kérünk oszd meg ezt a posztot, hogy mások is értesüljenek erről.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here