Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A rangos amerikai lapban, a  Washington Postban jelent meg egy elemző írás, arról a népesedéspolitikai 7 pontról, amit Orbán bejelentet. A lap cikke finoman leírja, hogy ez egy parasztvakítás, a megszólaló nemzetközi szakértők szerint ettől nem fog több csecsemő születni.

A Washington Post cikke megjegyzi, hogy a  születések csökkenése aggasztja a világ kormányait, így nem csak a magyar kormány kísérletezik gyermekvállalást ösztönző intézkedéssel. Például Oroszországban az orosz nők egykor nyerhettek egy hűtőszekrényt  ha van gyerekük, mondanom sem kell, nem született több gyerek ettől.

Az amerikai lap cikke megjegyzi, hogy az országoknak azonban óvatosan kell lépniük a népesedési politikájuk végrehajtásakor. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a rengeteg ösztönző alig mozdíthatja meg a születési rátát és alig mérhető hatása van. Rosszabb esetekben akár ellenkező hatást gyakorolhat és katasztrofális hatásokkal is járhat.

A lap mint egy újabb népesedés politikai kísérletet mutatja be Orbán Viktor bejelentett 7 pontját. Megjegyzi, hogy a termékenységi ráta 1,45 Magyarországon, ez jóval alacsonyabb a népesség megőrzéséhez szükséges 2,1-nél.

A lap megszólaltatja Tomas Sobotka-t, a Bécsi Demográfiai Intézet kutatóját, aki kétségbe vonja, hogy az Orbán által felvázolt politika több csecsemőáldást fog eredményezni Valószínűleg teljesen hatástalan lesz – mondta Sobotka.

Megjegyzi, ha egy ország sikerrel is növeli a termékenységi rátáját, a demográfiai problémák nem feltétlenül oldódnak meg. Erre példa Grúzia, ahol sikerült növelni a termékenységi arányt évszázados  hanyatlás után, de a lakossága még mindig csökken.

Majd felidéz egy kifejezetten kudarcos és szélsőséges népesedés politikai intézkedést is. 1966-ban Nicolae Ceausescu kommunista diktatúrája,  Románia, a történelem egyik legszigorúbb népesedés politikáját hajtotta végre. Az országban betiltották az abortuszt  és minden olyan nőre, akinek 45 évesen nem volt gyermeke egy „szingli-adót” szabtak ki.

Ceausescu célja az volt, hogy megakadályozza a romániai termékenységi ráta csökkenését, amelyet számos társadalmi tényező okozott, beleértve a nők növekvő szerepét a munkaerőpiacon. Azt remélte, hogy 2000- re az ország lakossága 20 millióról, 30 millióra fog nőni.

A terv katasztrofális hiba volt. Románia 2000-ben 22,4 millió lakosú volt. Azóta tovább csökkent, 2017-ben 19,6 millió. A népesség változás alig tért el azoktól az országoktól, ahol az abortusz gyakori volt.- írja a lap

„Ceausescu rögeszmés kampánya az árvák számának növekedését eredményezte, a csecsemők halálozási aránya magasabb volt, mint bárhol máshol Európában és évente több ezer nő halt meg, akik illegális abortuszokkal próbálkoztak ” – idézi a cikk Michael Dobbs 1990 januárjában megjelent Washington Postnak adott nyilatkozatát .

Kezdeti eredményei voltak Ceausescu politikájának, ám az hamarosan elpárolgott. Hamar az ország születési aránya alacsonyabb lett, mint az intézkedés előtt – mondta Sobotka.

Majd a bécsi szakember azt hangsúlyozza, hogy a romániai vezető elképzelése „szélsőséges volt”. S nyilván Orbáné nem az, ehelyett azonban megpróbálja egy radikálisabb, bevándorló-ellenes köntösben helyezni az egyébként már más országokban népszerű gyermekgondozási politikáját: a pénzbeli juttatások, az adókedvezmények, a lakhatási rendelkezések.

„Ilyen népesedés politikát több mint egy tucat országban folytatnak, de a termékenységi ráta elmozdulására nem voltak érdemi hatásai” – derül ki egy tanulmányból a Lancet folyóiratból .

Azt is elmondja, hogy Orbán vasárnap bejelentett család politikája, valójában már évek óta gyakorlatban van Magyarországon. Számos konzervatív gondolat már hirdette ezeket az intézkedéseket. De ha közelebbről megnézzük ezek hatását, nem volt áttörés: „A magyar termékenységi ráta még mindig rendkívül alacsony, mindössze 1,5 gyermek

A Washington Post azt is megjegyzi, hogy ez ráadásul jelentős költséggel járt: 2013-ban Magyarországon a családtámogatási kiadások az egyik legjelentősebb költségvetési tétel volt . „A kormány hatalmas mennyiségű pénzt költ és valószínűleg soha nem éri el a kívánt hatást ezzel a stratégiával” – írja írta Lyman Stone az Amerikai Családtudományi Intézetből .

Megjegyzi a lap azt is, hogy az Orbáni-politika egyik kudarca  a magyarok magas elvándorlása: becslések szerint az elmúlt egy évtizedben egymillió magyar vándorolt el és csak néhány százezer tért vissza Magyarországra.

„Amíg a magyar fiatalok nem érzik úgy, hogy a saját országukban jó jövőjük van, a magyar kormány folytathatja ezt a népesedés politikát, de az ország népességének általános tendenciája jelentősen nem fog változni” – mondta Sobotka.

Nyilván a közmédia nem fog beszámolni arról, hogy nemzetközi szakemberek kudarcosnak tartják Orbán családpolitikáját, ezért kérjük oszd meg ezt a posztot, hogy ne érjen célt a cenzúra!

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here