Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Hírvidék.hu számolt be róla, hogy a Békés megyei közgyűlés elé került a Nyugdíjas Parlament küldötteinek kérése, amelyben az idősek életminőségét felmérő kutatás eredményeit tárták volna a testület elé. Azonban a megyei közgyűlésben többséget adó  Fidesz-frakció ezt a kérést elutasította.

Furcsa döntést hozott a Fidesz Békés megyében, a párt helyi képviselői azt mondták ki, hogy nem érdekli őket a nyugdíjasok problémái. Nem foglalkoztak a Nyugdíjas Parlament kérésével és nem tárgyalták a nyugdíjasok problémáit feltáró kutatást.

Pedig az elkészült kutatási anyag friss látleletet ad a nyugdíjasok helyzetéről és betekintést nyújt az életkörülményeikbe. Talán némi magyarázattal szolgál az, hogy miért söpörte le a Fidesz a nyugdíjasok kérését: a kutatás finoman szólva sem fest rózsás képet a jelenlegi helyzetről, a szépkorúak anyagi és szociális körülményeiről.

A nehezen elfogadható Fidesz-döntés kapcsán Miklós Attila, az MSZP Békéscsabai Szervezetének elnöke sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta mivel a megyei közgyűlés nem foglalkozott a témával ezért alternatív megyegyűlést hívnak össze, amelyre a politikai pártok megyei és békéscsabai képviselői mellett meghívást kapnak a szakszervezetek a tudományos és a civil élet szereplői is.

Majd a békéscsabai MSZP-s vezető elmondta, hogy a politika felelőssége, hogy beavatkozzon a folyamatokba, ezért reméljük sokan elfogadják meghívásunkat és egy megoldási javaslatokkal szolgáló hasznos tanácskozást tudunk szervezni.

A sajtóbejelentésen ott volt dr. Köteles Lajos is, aki a kutatás  főszervezője, elmondta, hogy Békés megye a rendszerváltás utáni legsikertelenebb megyék közé tartozik. A legtöbb mutatóban utolsó helyen áll, amiről bűn nem beszélni.

Az életminőség vizsgálat a nyugdíjasok helyzetén keresztül több problémára is rámutatott – mondta . Nem csak anyagi téren, hanem szociális téren is jelentős a lemaradás, amit nem lehet 1000 forintos nyugdíjemeléssel megoldani.

Európa más részein régóta figyelmet fordítanak arra, hogy felkészítsék a polgárokat az idős korra, megelőzzék a leselkedő veszélyeket és az egészség gyors romlását. A megyéből indult, már országos eredményeket is feldolgozó vizsgálatot egy független szervezet végezte, eredményeiből látszik hogy országosan, de megyén belül is hatalmas különbségek vannak egyes területek között.

Majd azt is kifejtette dr. Köteles, hogy ez kihatással van a jövőre is, hiszen ha nem cselekszünk akkor a később nyugdíjba vonulók 1/3-ra semmilyen, 1/3-ra csak a nyomorhoz elegendő összegű nyugdíj vár. Ezért érint mindenkit ez a probléma. Ha alacsony a munkabér, alacsony lesz a nyugdíj is, aki szegénységbe születik az szegénységben is marad. Ezért elvárjuk, hogy erre a problémára megoldási javaslatok szülessenek- jelentette ki a kutatás szervezője.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here