Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:

Európa egyik  legszürreálisabb határát mutatta be Vujity Tvrtko új dokumentumfilmjében, amely tegnap ment le  az ATV-n. Bár a falu egyetlen négyzetmétere sem maradt Magyarországon, még is határ vágja ketté, teljesen érhetetlenül az alig 1000 lakosú Szelmencet.

Tvrtko dokumentum filmjében Szelmencen járt, a kettévágott magyar faluban, amelynek egyik része sem maradt Magyarországon. Nagyszelmenc az Európai Unió tagja, mivel Szlovákia része, míg Kisszelmence Ukrajnához tartozik.

Furcsa sors rajzolódik ki a filmben,  a szlovák oldalon 10x akkora a nyugdíj, mint a másikon, amit euróban kapnak és az utcaközi telefonhívásokat nemzetközi tarifában mérik, vagy ha valaki a falu másik végébe akar kocsival elmenni akkor 90 km kell kerülnie szörnyű utakon.

A helyzet már javult, amikor Kisszelmenc a nagy Szovjetunió része volt, akkor szigorú határzár volt a faluba. Senki, se be se ki. Egy menyasszony a házasságkötése napján kisétált a szögesdróthoz, hogy megmutathassa magát, és férjét a szüleinek, akik a határ túloldalán álltak.

A filmből az is kiderül, hogy a falu szörnyű sorsa már volt az ENSZ előtt is, akkor nyílt meg egy gyalogos határátkelő, de egyidőben a vízum miatt 300 kilométert kellett hivatalról hivatalra járni, hogy a rokonokat meg tudják látogatni.

A 100 százalékban magyar falu lakosai még reménykednek, hogy egyszer újra egy település lesznek és nem választja el őket egy kegyetlenül meghozott országhatár.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here