Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Áder János hivatalosan is kitűzte az Európai Parlamenti választások időpontját május 26-ára, vasárnapra.

Kitűzte május 26-ra az Európai Parlament magyar képviselőinek választását Áder János köztársasági elnök – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal a honlapján.

Áder János elnöki nyilatkozatában felidézte: az Európai Tanács döntése értelmében 2019. május 23-a és 26-a között kell megtartani az európai parlamenti választásokat az unió országaiban.

„Alkotmányos kötelességemnek eleget téve, összhangban az uniós rendelkezésekkel és hazánk Alaptörvényében foglaltakkal, az európai parlamenti választások magyarországi időpontját 2019. május 26-ára írom ki” – közölte az államfő.

Hozzátette: a választás valamennyi választójoggal rendelkező magyar állampolgár számára lehetőség arra, hogy a következő öt esztendőben befolyásolja az Európai Unió jövőjét.

„Magyarország a hazánk, Európa a közös otthonunk. Valamennyi választásra jogosult honfitársamat arra kérem, vegyen részt a soron következő európai parlamenti választáson” – olvasható a nyilatkozatban.

A választási törvény szerint a hivatalos kampány április hatodikán kezdődik, az egész ország egy választókerület, tehát mindenütt ugyanarra a pártlistákra lehet majd voksolni. A pártoknak a listaállításhoz ugyan úgy kell ajánlásokat gyűjteni, mint az országgyűlési választásokkor. Fontos, hogy itt is van az 5 százalékos küszöb, tehát csak az a lista szerezhet mandátumot, amelyikre legalább 5 százaléknyi választópolgár voksolt.

A 21 magyar képviselői hely a listákra leadott szavazatok arányában kerül szétosztásra a pártok között.

A legtöbb párt már felállította az európai parlamenti a listáját. A Fidesz- KDNP listáját Trócsányi László, igazságügy miniszter vezeti, majd őt sorrendben  Szájer József, Járóka Lívia, Deutsch Tamás és Gyürk András követi.

Az MSZP és a Párbeszéd is közös listát fog alkotni, melyet Tóth Bertalan, az MSZP elnöke fog vezetni, őt követi a párt két regnáló Európa parlamenti  képviselője Ujhelyi István és Szanyi Tibor, majd vélhetőleg a Párbeszéd képviselője Jávor Benedek és az MSZP-s Tüttő Kata lesz a sorrend.

A Jobbik még nem állított hivatalos EP-listát, a Demokratikus Koalíció listavezetője Dobrev Klára, az LMP-é Vágó Gábor, míg a Momentumé  Cseh Katalin, a Mi Hazánké pedig Toroczkai László. Az utóbbiak az előzetes mandátumbecslések alapján nem számíthatnak mandátumra, hiszen nem érik el az 5 százalékos küszöböt.

Az Európai Unió elnöke, tehát az Európai Bizottság elnöke az lesz, amelyik Európai Párt a legtöbb mandátumot szerzi a 27 EU tag országban. Erre érdemben két pártnak van esélye, az Európai Néppártnak és az Európai Szocialistáknak.

Az Európai Néppárt, így a Fidesz által támogatott  csúcsjelöltje Manfred Weber, míg Európai Szocialistáké, tehát az MSZP által is támogatott jelölt Frans Timmermans.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here