Az Európai Néppárt küldöttgyűlése úgy döntött, hogy a Fidesz tagságát határozatlan időre felfüggesztik, és egy ezután felállítandó, néppárt „Bölcsek tanácsának” vizsgálatához és részletes, kiértékelő jelentéséhez kötik a jogok esetleges visszaállítását.

 

190 igen és 3 nem szavazat mellett határozatlan időre felfüggesztették a Fidesz tagságát az Európai Néppártban (EPP). Az eredeti bejelentéshez képest megváltoztatták az Európai Néppárt (EPP) közgyűlésén az elnökség javaslatának második bekezdését.  A Der Standard tudósítója szerint a döntés „a Fidesz delegáció egyetértésével született meg végül.”

A közgyűlés előtt Esther de Lange, a Néppárt egyik alelnöke azt nyilatkozta Brüsszelben újságíróknak, hogy kettős szankciót fog szavazásra bocsátani az Európai Néppárt (EPP) elnöksége az EPP szerda délutáni közgyűlésén a Fideszre. Egyrészt a Fidesz tagságának felfüggesztését, másrészt azt, hogy egy háromtagú „bölcsek tanácsa” vegye ellenőrzés alá a Fideszt.

A szavazás után kiderült, hogy belekerült a szövegbe, hogy a Néppárt elnöksége egyetértenek abban, hogy a Fidesz felfüggeszti a tagságát az EPP-ben, de csak addig, amíg a bölcsek tanácsának vizsgálata tart.

Manfred Weber, a Néppárt csúcsjelöltje az ülés utáni sajtótájékoztatóján arról beszélt, a Fidesznek nincs beleszólása a Néppárt politikájába, nem vehet részt a Néppárt ülésein és nem szavazhat. A Néppárt csúcsjelöltje szerint ez egyértelmű üzenet, ahogy a Bölcsek Tanácsának felállítása is. Weber hozzátette: tények és cselekedettek kellenek a Fidesz részéről.

Weber azt is mondta, hogy a Fidesz kizárása nem került le az asztalról, ez továbbra is ott van, de előbb megvárják az értékelő bizottság döntését. Hozzátette azt is, hogy az EPP átlátható és demokratikus módon hozta meg a döntés, titkos szavazással.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here