Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Lovász László, az Magyar Tudományos Akadémia elnökének szavait, melyet az ATV Egyenes beszéd című műsorban mondott, nagyon nehéz nem úgy értelmezni, hogy a Fidesz-miniszter az akadémia pénzével zsarolta. De továbbra is a tárgyalásban bízik, szerinte a kormánynak sem érdeke, hogy az akadémiai kutatóhálózat tönkremenjen.

“A miniszter úr kemény eszközökkel dolgozott. Például visszatartotta az intézmények finanszírozását hónapokig,” mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtök este.

Majd, arra a kérdésre, hogy lehet-e zsarolásnak nevezni, amilyen eszközökkel a tárgyalás során Palkovics László Fidesz-miniszter élt azt válaszolta: „Lehet úgy is nevezni”.

Az MTA elnöke hozzátette: ma is aláírná a megállapodást, mert szerinte abban csak annyi van, hogy tudomásul veszik, mi a kormány szándéka és folytatnak egy tárgyalássorozatot arról, hogy az akadémiai kutatóhálózat irányításához milyen szervezeteket kell létrehozni és milyen hosszú távú stratégiai elveknek kell érvényesülnie.

Az elmúlt időszak tárgyalásairól szólva Lovász azt is elismerte, hogy Palkovics László „kemény eszközökkel dolgozott”, példaként említette, hogy visszatartotta az intézmények finanszírozását hónapokig.

Az MTA elnöke közölte: meghallgatták és értik, mi a szándéka a minisztériumnak, és ezt hajlandóak is elfogadni, amennyiben a tárca előáll egy olyan érvrendszerrel, és olyan, hosszú távú célokkal, amiken keresztül ez a szándék – tudniillik, hogy az intézményhálózat kikerüljön az Akadémia felügyelete alól – megvalósítható.

Krug Emília azon kérdésére, hogy bízik-e Palkovics László ígéreteiben, Lovász azt mondta: szerinte az igazi súlya a dolgoknak most a minisztériumon van, ugyanis valahogy vissza kell szerezzék szinte az egész magyar kutatói szegmens bizalmát. Úgy véli, ezt csak akkor fogja tudni véghez vinni a tárcavezető, ha a tárgyalások során „nem indokok nélkül próbál valamilyen elképzelést átvinni, hanem részletekről tartalmi tárgyalást folytat”.

Lovász László elismerte, sok eszköz lehet a minisztérium és a kormány kezében az Akadémiát illetően, mégis azt gondolja, hogy a tárca céljai nem antagonisztikusak. Mint mondta, nem értenek egyet azzal, hogy kivegyék a hálózatot az Akadémia alól, de a többi cél indokolható. Hozzátette: garanciákat is be kell építeni a rendszerbe, ezekről kell szerinte a következő hetekben részletesen tárgyalni.

Az MTA elnöke szerint nagyon fontos idegi harcban állnak most, de komoly támogatást kap ehhez az MTA kutatóitól, vezetőitől, apparátusától és a tagoktól is. Úgy véli, a kormánynak sem érdeke, hogy az akadémiai kutatóhálózat tönkremenjen, csak irányítási elvekben, módszerekben van nézeteltérés, ezért továbbra is a tárgyalásban bízik.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here