Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ha a brexit elhalasztása miatt az Egyesült Királyságban megtartják az európai parlamenti választásokat, akkor a jelenlegi előrejelzések szerint megerősödhet a balközép, Európai Szocialisták Pártja a parlamentben, és megpróbálhat a konzervatív Európai Néppárt nélküli többséget kialakítani.

A brexit felfüggesztése, pontosabban a kilépés lehetőségének eltolása október végéig a mérsékelt baloldal megerősödését hozhatja az európai politikában – írta a Financial Times (FT). Ha az Egyesült Királyságban megtartják az európai parlamenti (EP) választásokat, akkor ennek nyomán megbillenhet az a EP-ben évtizedek óta kialakult egyensúly, ami során Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke,  az Európai Szocialisták  európai bizottsági elnökjelöltje, azaz csúcsjelöltje lehet a befutó Manfred Weberrel szemben.

Ráadásul Frans Timmermans, úgy lehet a szocialistákkal elnök, hogy nem lenne szüksége  a szocialisták és jobbközép, konzervatív Európai Néppárt (EPP)  összefogására. Magyarországról az előbbi tagja az MSZP, utóbbié a Fidesz.  Bára a mérsékelt jobb-bal tandem volt a domináns politikai erő az EU-ban az elmúlt 40 évben – emlékeztet az FT.

Az első számú célom, hogy kialakítsak egy progresszív többséget az Európai Parlamentben, és úgy tűnik, hogy most először lehetővé válhat e cél elérése – fejtegette Timmermans egy az FT és a brüsszeli Bruegel Intézet kutatóközpont közös szervezésében tartott fórumon.

Ha a Brexit elhalasztódik,  a Hanbury Strategy for Open Europe friss felmérése szerint a brit Munkáspárt a szavazatok 38 százalékát szerezheti meg az EP-választáson az Egyesült Királyságban, amivel 30 képviselőt küldhet a szocialista frakcióba. Ezzel a legnagyobb létszámú nemzeti csoportot alkothatja a képviselő-csoportban. Eközben a toryk közül az EP-be jutó politikusok továbbra sem fognak beülni a Néppárt padsoraiba, hanem az egyik euroszkeptikus frakciót erősítik majd.

Timmermans szerint a Néppárt flörtöl a radikális jobboldallal, ami megnehezíti a szövetségkötést vele. Ehelyett az európai szocialisták Emmanuel Macron francia államfő centrista En Marche pártjával, a liberálisokkal, a zöldekkel és a radikális bal egy szeletével kereshet kapcsolatot a „progresszív közös értékek” alapján.

Kemény dió lenne ezt a fordulatot megcsinálni, de ha a baloldali bizottsági elnökjelöltnek sikerülne, azzal történelmi változást hajthatna végre. A politikai centrumot elmozdíthatná a konzervatív Néppárt felől az amúgy nehézségekkel küszködő balközép irányába. Nem vagyok biztos benne, hogy ezt össze lehet hozni, de biztosan meg fogom próbálni – fogadkozott Timmermans.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here