Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Közzétette az Európai Bizottság 2019-es, úgynevezett igazságügyi eredménytábláját, amely a bírósági rendszerek függetlenségéról, minőségéről és hatékonyságáról ad átfogó képet. Magyarország esetében a tavalyi évhez képest romlottak az adatok. A magyar igazságszolgáltatás függetlensége a cégvezetők értékelése szerint az EU-ban hátulról a második helyen van, de a lakossági megítélés is romlott ebben a kérdésben- írja az Index szakblogja az Eurólogus

A függetlenséget természetesen nem lehet számszerűsíteni, ezért az érintettek megkérdezése alapján, közvélemény-kutatás formájában összesítették a polgárok és az üzleti szféra benyomásait az új igazságügyi eredménytáblában. Ezek alapján világosan látszik, hogy Észak- és Nyugat-Európában sokkal függetlenebbnek ítélik a bíróságokat, mint a később csatlakozott tagállamokban.

A válaszadók leginkább a politika, a gazdasági érdekcsoportok és a kormányzat nyomásgyakorlására panaszkodnak. Míg a magyar emberek 48 százaléka nevezte jónak, vagy nagyon jónak a helyzetet, addig a cégvezetőknek csak a 18 százaléka volt ezen a véleményen. A 28 tagállam közül a lakossági megítélés a 18., a vállalati szféra véleménye pedig a 27. helyre rangsorolta az Magyarországot.

A poszt felhívás után folytatódik

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide a Facebook oldalunkra, majd a borító kép alatt, kattintson az „Üzenetküldés” gombra, (tehát épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az „Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy „szia” és küldje el nekünk.

Vera Jourova, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa azt mondta, folyamatosan kapcsolatban van a magyar hatóságokkal, és Trócsányi László igazságügyi miniszter tisztában van a brüsszeli aggodalmakkal, különös tekintettel a közigazgatási bíróságok felállítása kapcsán, amely az Európai Bizottság szerint veszélyezteti a bíróságok függetlenségét.

A jelentés Magyarországgal kapcsolatban kifogásolja még, hogy a pénzmosással kapcsolatos ügyek lezárása túlzottan hosszú ideig tart és viszonylag magas a függőben lévő, első fokú ügyek aránya is. A bírák, ügyvédek számát tekintve Magyarország a középmezőnyben van. Viszonylag kevés pénzt költünk az igazságszolgáltatásra (53 euró/fő), ugyanakkor ez a szám GDP arányosan már uniós szinten is jelentős (0,4 százalék).

A biztos azt is elmondta: „A 2019. évi uniós igazságügyi eredménytábla olyan időszakban lát napvilágot, amikor Európa egyes részein a jogállamiságot egyre súlyosabb kihívások veszélyeztetik.” Jelenleg Lengyelország és Magyarország ellen folyik a hetes cikkely szerinti eljárás, amely a jogállamisági eljárásrendszerben a legszigorúbb uniós eszköz. Ugyanakkor sok bírálat éri Brüsszelből Romániát és Szlovákiát is.

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here