Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:

Bár már kevesebb, mint egy hónap van hátra a május 26-ai Európai parlamenti választásokig a legkevésbé sem dőlt még el, hogy az Európai Szocialisták csúcsjelöltje a Frans Timmermans vagy a néppárti Manfred Weber vezetheti majd az Uniót az elkövetkezendő 5 évben.

Lőtávolon belülre kerültek az európai szociáldemokraták, hogy ők legyenek az új Európai Parlament legnagyobb pártja, és így ők adhassák az Európai Bizottság elnökét. A Politico friss mandátumbecslése szerint a Frans Timmermans vezette szocialisták 149 székre számíthatnak. Ez jelentős javulás az utóbbi időszak előrejelzéseihez képest, év elején még 124 képviselővel számoltak az esetükben.

Az eddig magabiztos előnyben lévő Európai Néppártnak közben egyre kevesebb helyet jósolnak: míg az április 10-i becslés alapján még 181 képviselőt vártak nekik, addig pénteken már csak 170-re tették ezt a számot.

Manfred Weber vezette pártcsalád így is magabiztosan vezet, de a Fidesz esetleges kizárásával már sokkal szűkebb lenne a többségük az Európai Parlamentben. A magyar kormánypárt mandátumainak számát ugyanis 10 és 14 közé teszik a kutatások.

A friss mandátumbecslés ugyanis arra utal, hogy ha kizárnák a Fideszt (vagy a párt maga lépne ki), kétharmad, vagyis 14 mandátum esetén az EPP többsége mindössze 7 fősre zsugorodna, ha most tartanák a választásokat.

A Matteo Salvini-féle új szélsőjobboldali pártcsalád közben jön fel, igaz, ezzel együtt is csak 68 képviselőre számíthatnak a szélsőjobbosok a Politico szerint. Az már látható, hogy ha hozzájuk akarna csatlakozni Orbán Viktor és pártja, akkor sokkal kisebb súlyú frakcióban ülnének a fideszesek.

A mandátumbecslés készítésekor a britek tagságával is számoltak, de azt nem tudni, hogy a szigetországban egyáltalán tartanak-e majd választást, vagy addigra kilépnek az EU-ból.

Az európai parlamenti választásokon május 26-án az Európai Unió összes tagállamában az urnák elé járulnak a választópolgárok, ahol a hazájukban ismert pártokra adhatják le a voksokat, ám azok európai pártcsaládokba tömörülnek.

Magyarországról a jobboldali Néppártnak a Fidesz és a KDNP tagja, míg az Európai Szocialistáknak az MSZP.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here