Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A HVG szúrta ki  Heller Ágnes spanyol nyelvű írását, melynek a címe a zsarnokság, ami Európa szívében születik , ami az El País nyomtatott kiadásában jelent meg néhány napja. Online az írás már azzal a címmel jelent meg: „Miért adta meg magát Magyarország Orbánnak?”

Heller többször több helyen kifejtette már – az utolsók között magyarul is, 2017-ben az Élet és Irodalomban –, hogy „Magyarországon ma zsarnokság van, akárhogyan nevezzük is. Egy zsarnok uralkodik felettünk – akárminek nevezzük is.”

Heller most megjelent spanyol nyelvű cikkének elején leírja, hogy számos tényező járult hozzá az Orbán rezsim létrejöttéhez Magyarországon, beleértve a hiányzó demokratikus hagyomány azt, hogy sok állampolgár  csalódott a politikai rendszerben és ez előző kormányok hibát.

Megjegyzi, hogy a múlt században, számos kontinentális európai társadalom élt át hasonlót. Orbán illiberális rendszerét sokan sokféleképp próbálták már leírni, fasizmus, autokrácia, maffiaállam, szupernacionalizmus, de a filozófus szerint itt valami újjal állunk szemben. Ezért használta ő a zsarnokságot, vagyis türanniszt.

A poszt a felhívás után folytatódik

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az „Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy „szia” és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

Orbán könnyűszerrel veri vissza azokat a támadásokat, amelyek fasizmusnak nevezik rendszerét, ugyanis léteznek ellenzéki pártok, halálbüntetés pedig nincs – írja Heller, majd hozzáteszi: ugyanígy tesz az autokrácia-bélyeggel is.

A populizmus sem találó kifejezés, a populisták nem hizlalnak oligarchákat, így marad a zsarnokság mint leirat, bár más neve még nincs a rendszernek. Ugyanis az orbáni Magyarország egy modell – véli a filozófus.

„A választásokon elért győzelem legitimálja Orbánt és kormányát. De ma, a világ számos részén, választanak meg zsarnokokat. Azonban ezek a rendszerek nem demokráciák, hanem zsarnokságok. Ma csak a liberális demokráciákat nevezhetjük demokráciáknak, Orbán illiberalizmusa nem az.”

Heller szerint Orbán csak saját követőinek politizál, nincs egy intellektuális elit körülötte, ráadásul azt híreszteli: ellenzéke nem része ennek a nemzetnek. Az üzenete pedig az: Ha Orbánt támogatod, Magyarországot támogatod. Nekünk magyaroknak van egy apánk, aki megvéd minket mindentől és mindenkitől.

A 2015-ös menekültválság Heller szerint kivételes lehetőség volt a Fidesznek és Orbánnak, bár azt leszögezi a filozófus, a magyar kormányfő nem antiszemita, nincsenek ugyanis szilárd meggyőződései, a hatalom vezérli.

A zsarnokok tanulnak is egymástól, amíg Erdogan a fehéreket választotta a gyűlölet célpontjául, addig Orbán Sorost találta meg erre a célra.

A filozófus azt is megjegyzi, hogy a zsarnokok és zsarnokságuk mindig elbuknak. De az még nem látszik, hogy ez mikor jön el, illetve az is kétséges, hogy milyen állapotban lesznek a magyarok, amikor újra kell kezdeniük – írja Heller.

Majd azzal zárja írását, az utolsó reményünk az Európai Unió, azonban a közösségnek politikai és kulturális értelemben meg kell őriznie meghatározó szerepét. „Ha az EU kudarcot vall, múltja lesz, de jelene és jövő nem, múzeum lesz, nem integráló közeg.”

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here