Már több, mint kétmillióan látták azt a videófelvételt, mely Romániában készült és az látható rajta, hogy egy megáradt patak vizével brutális mennyiségű szemét indult meg a Duna irányába-szúrta ki a 24.hu

A videó egy Micesti nevű községben készült a romániai Argyas (Arges) megyében, ahol a helyi nagy esőzések bemosták a Pauleasca patakba az ártéren lerakott szemetet. A patak az Arges folyóba ömlik, az pedig a Dunába, az áradat „végállomása” tehát a Duna.

A műanyag hulladék okozta gondok nem új keletűek. Percenként egymillió műanyag palackot vásárolnak az emberek világszerte. Környezetvédelmi szempontból már ez is hatalmas megterhelés a bolygónak, de az emberiség műanyagéhsége még 20 százalékkal fog növekedni 2021-ig. Egyesek szerint ez a klímaváltozáshoz hasonló kaliberű környezetvédelmi válsághoz vezethet – írja az MTI.

A műanyag palackok iránti kereslet növekedését a palackozott víz népszerűsége hajtja. A nyugatiak folyton úton lévő életmódja azóta átterjedt Kínára, valamint Ázsia csendes-óceáni régiójára, és ezzel párhuzamosan a műanyag palackokra is egyre nagyobb az igény.

Az üdítős és vizespalackok többsége polietilén-tereftalát (PET) felhasználásával készül. A PET újrafelhasználható műanyag, de az erre irányuló erőfeszítések nem tudnak lépést tartani a műanyag palackok iránti megnövekedett igénnyel. A 2016-ban vásárolt palackok kevesebb mint felét gyűjtötték be, és ezeknek 7 százalékából készült új palack. A hulladék a szeméttelepeken és az óceánban végzi.

Az Ellen MacArthur Alapítvány kutatása szerint évente 5-13 millió tonna műanyagszemét kerül a világ óceánjaiba, ahonnan aztán a tengeri madarak, halak és egyéb teremtmények gyomrába jut. Ha a helyzet nem változik, 2050-re több lesz a műanyag az óceánokban, mint a hal.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here