Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Tokkal-vonóval ötven perc – ennyi jut Orbán Viktornak Donald Trumpból. Az amerikai elnök kerek 15 percet szán a négyszemközti, majd 30 percet a delegációk tagjaival közös megbeszélésre. Öt perc jut a fogadásra és a búcsúra. Közben Trump párttársainál kiütötte Orbán a biztosítékot. „Republikánus körökben nagy a felháborodás, ez viszont számomra nagy meglepetést jelent” – mondta a Hírklikknek Simonyi András, volt washingtoni magyar nagykövet.

Mint az amerikai elnök nyilvánosságra hozott napirendjéből kiderül, Trump összesen kevesebb mint  egy órát szán Európa erős emberére, ahogy a Fidesz propaganda hívja Orbánt.

A munkalátogatás annyit jelent, hogy – magyar idő szerint – este nyolc órakor érkezik Orbán és kísérete a Fehér Házba, ahol az elnök fogadja, majd beinvitálja az Ovális Irodába, ahol szűkkörű, „négyszemközti” beszélgetést tartanak. A menetrend szerint 15 perc után kibővül a kör, a küldöttségek is csatlakoznak, s további – legfeljebb harminc perces – tárgyalás következik, ami után Trump kikíséri a vendégét.

A hivatalosan közzétett menetrendben nem szerepel sajtótájékoztató sem, ám általános gyakorlatként vélhetően az Ovális Irodában a tárgyalás eleji fotólehetőség alatt egy-két kiszemelt újságíró pár kérdést feltehet. Esetleg ugyanez megtörténhet a búcsúzkodásnál is.

Orbán tehát nem kapott állami látogatásra szóló meghívást – ami nem csak hosszabb tárgyalást, de katonai tiszteletadást és díszvacsorát is jelent, no meg persze presztízst. Ilyen megtiszteltetésben Antall József részesült, 1990 októberében, illetve Göncz Árpád köztársasági elnök 1999-ben.

Orbán mai látogatását a Fehér Házban ugyan sokan diadalként igyekeznek majd beállítani, de az előzmények nem feltétlenül erre utalnak. Simonyi András, hazánk korábbi NATO, majd washingtoni nagykövete a Hírklikknek mindenesetre arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon sok negatív figyelmet kap Orbán látogatása Washingtonban.

„Republikánus körökben nagy felháborodást keltett a magyar miniszterelnök meghívása a Fehér Házba, ” – szögezte le. Hozzátette: persze majd meglátjuk milyen utóélete lesz vizitnek.

A Simonyi által emlegetett felháborodás bizonyítéka az a levél is, amelyet Trump elnök saját vezető írtak és aggodalommal szól a magyar demokrácia leépítéséről és felszólítja Trumpot, hogy ezt hányja Orbán szemére a mai találkozón.

A levelet két neves republikánus szenátor, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke, James E. Risch és a párt 2016-os elnökjelölje, Marco Rubio jegyzi – két demokratával – a bizottság rangidős demokrata tagjával, Robert Menendezzel és Jeanne Shaheennel közösen.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here