Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Akár párszáz szavazat is dönthet arról, hogy az utolsó a 21. mandátum a Fideszhez, vagy az ellenzékhez kerül- derül ki abból a posztból, amit Torzsa Sándor, az MSZP ifjúsági szervezetének, a Societasnak az elnöke hozott nyilvánosságra Facebook oldalán.

Torzsa Sándor, még tegnap írta a következőket: csodálatos érzés lenne végre azt érezni, hogy legyőztük az aljasságot, a tisztességtelenséget és az Orbáni-gyűlöletpolitikát. Az európai parlamenti választáson 21 hely kerül kiosztásra, minden olyan mandátum, melyet nem a Fidesz szerez meg egy-egy győzelem. A rendszer -ahogy a politológusok hívják- a D’Hondt-mátrix olyan, hogy az utolsó, a 21. mandátum sorsa akár párszáz szavazaton is múlhat.

Mivel rengeteg kérdést kapott a mandátumszámítás rejtelmeiről ma már egy terjedelmesebb posztban írta meg, hogy van az, hogy az utolsó, tehát a 21. mandátum akár párszáz szavazaton is múlhat, hogy az ellenzékhez, vagy a Fideszhez kerül?

Az európai választáson a mandátum számításhoz készítenek egy táblázatot ezt hívják D’Hondt-mátrixnak. Ennek a táblázatnak az első sorába beírják, hogy melyik párt hány szavazatot kapott, a második sorba ezt a szavazatszámot elosztják kettővel, a harmadik sorba ezt a szavazatszámot elosztják hárommal és így tovább 21-ig.

Egy nagyon leegyszerűsített példa alapján van két párt, a Fidesz mondjuk kap 1 millió és 1000 szavazatot az MSZP meg 1 milliót, akkor a 21. mandátum biztos, hogy a Fideszé lesz, tehát 1000 szavazat döntötte el. Ez még bonyolultabb több szereplőnél.

Van a D’Hondt-nak egy másik furcsasága is, hogy a „nagy” pártnak kedvez. Logikus, ha legnagyobb számot elosztjuk 5-tel akkor annak az ötöde is biztos, hogy nagyobb lesz, mint egy kisebb szám ötöde.

Sőt, ha a Fidesz kap, mondjuk 2 millió szavazatot, és a második, mondjuk az MSZP 500 ezret, akkor ez esetben a Fidesz szavazatszámának a fele, harmada, sőt negyede is több lesz, mint a második párt szavazatszáma, tehát a Fidesz indulásból kap 4 mandátumot, ameddig a második nullát.

Hát ezért lett volna fontos a közös lista, ráadásul azok a pártok, amelyek nem ugorják meg az 5 százalékot biztos, hogy nulla mandátumot szereznek, itt 100 ezres nagyságrendben veszíthet szavazatot az ellenzék.

De még semmi nincs veszve, hiszen a 21 helyből minél többet hoz el az ellenzék, minden egyes mandátum győzelem a Fidesz felett. Igen pár száz szavazat is dönthet, ezért menjél el most vasárnap szavazni az MSZP-Párbeszédre, hiszen az az egyetlen biztos pont, tuti hogy bejutnak és a rájuk leadott szavazat nem fog elveszni. Ez a lista most az esélyes jelölt. Ez most a valódi taktikai szavazás- zárja sorait a fiatal ellenzéki

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here