Akár 2000 forintba is kerülhet a cseresznye kilója, amihez tavaly már ennek a negyedéért hozzájuthattunk. Most viszont van olyan fajta, ahol szinte a termés egésze kiesett. A termelő azt mondta tavaly erős volt a fák terhelése a sok gyümölcs miatt, a téli időszakban hol meleg, hol meg nagyon hideg volt, most pedig a sok eső okozta a bajt. De nem csak a cseresznye, hanem a burgonya is nagyot drágult.

Áll a víz az eperföldön, az ország nyugati részén egy hétig esett az eső, a hőmérséklet pedig a 10 fokot sem értre el – ez az oka annak, hogy a boltban drágábban juthatunk hozzá, mint egy évvel korábban.

Az ATV Híradónak egy termelő elmondta: a cseresznye ebben az évben nincs túl jó helyzetben. „Már azt az áprilist követő időszakban lehetett érzékelni, hogy bizonyos fajtákból akár 80-90%-os termés is kiesett. Mi átlagosan akkor úgy számoltuk, hogy nagyjából olyan 30-50% a termékkiesés – magyarázta Kelemen László, az Agro Conzulting egyik tulajdonosa.

A mostani időszakban a kereskedők 1000-1200 forintot fizetnek a termelőnek a cseresznye kilójáért, ami azt jelenti, hogy nekünk a boltban ennél már jóval többet: 1500, de akár 2000 forintot is kell adni. Összehasonlításképpen tavaly 300 és 700 forint között volt a gyümölcs ára. Ráadásul, amikor már lehet kapni magyar cseresznyét, akkor utána külföldről több már nem jön be.

A burgonya ára is nagyot emelkedett, az új és régi krumpli kilója egységesen meghaladja az 500 forintot, van ahol a 600-at is átlépi. Itt is jelentős a drágulás, ha azt nézzük, hogy tavaly még 200 forint körül lehetett hozzájutni a burgonya kilójához.

 

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here