Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kitüntetést vehetett át az MSZP-s vezetésű Kispesten Bálint György, azaz Bálint gazda, ám hosszú évtizedekkel ezelőtt nem számíthatott díszpolgári címre. Az ország kertésze maga mesélte el a Blikknek, hogy a kommunista diktatúra áldozata volt, erről a napokban az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából a bizonyító erejű dosszié is előkerült.

„Dr. Bálint György osztályidegen személy, földbirtokos családból származik, apja középbirtokos volt, ő 24 hold földet és 7 hold szőlőt örökölt tőle, amit másokkal műveltetett, ezt azonban 1948-ban az államnak felajánlotta” – olvasható a titkos jelentésben, amelyet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság politikai nyomozó osztálya készített 1960 májusában.

Ez a bizonyos „felajánlás” a valóságban úgy nézett ki, hogy a halmai birtokon megkeresett két elvtárs a gyöngyösi pártbizottságból, és közölték, ha huszonnégy órán belül nem távozunk, kényszerlakhelyre telepítenek – idézte fel a történteket az ország Bálint gazdája a Blikknek. – Számítottam rá, hogy kisemmiznek, mert ahogy a kommunisták hatalma erősödött, úgy váltak egyre önkényesebbé.

Korábban két zsák zab állítólagos eltűnése miatt akartak bíróság elé állítani. Sose felejtem, két kofferral menekültünk el a családom birtokáról a feleségemmel és a kétéves kisfiunkkal, és Budapesten kerestünk albérletet. Mellesleg az a huszonnégy plusz hét hold a valóságban jóval több volt.

A zsidó származású kertészmérnököt a második világháború alatt is borzalmas csapások érték. Nővére és kisgyermekes húga sem tért haza a náci koncentrációs táborból. És ezzel nem értek véget sorscsapásai. A rendőrség politikai nyomozó osztálya osztályidegenként jellemezte Bálint Györgyöt 1960-ban, titkos jelentésében.

–Kisemmizett osztályidegen voltam a Rákosi-féle terror időszakában, egyetlen munkahelyen sem volt maradásom. A legjobban az fájt, amikor 1951-ben kitaszítottak a Kertészeti Kutatóintézetből. Magas pozícióba jutott évfolyamtársak próbáltak segíteni, de hiába. Kétségbeesésemben házalni kezdtem: kell-e valahol fát metszeni, földmunkát végezni, hiszen sok férfi nem jött vissza a háborúból, és ez bejött. Most is büszkeséggel tölt el, hogy nem hagytam magam – foglalta össze Bálint György aki az enyhülés korszakában a 60-as években főkertészi beosztásig jutott az Állami Gazdaságok Igazgatóságán.

Tíz éve a szülővárosa, Gyöngyös, majd Budapest avatta díszpolgárrá dr. Bálint Györgyöt, aki két hete a somogyi Várda önkormányzatától is megkapta a kitüntető címet, pár napja pedig Kispesten is díszpolgár lett.

– Ez a cím azért különösen kedves a szívemnek, mert a kispestiek sok munkát adtak nekem akkor, amikor házaló osztályidegen voltam. Annak a krumplilevesnek az ízére is emlékszem, amelyet a kert felásásának szünetében egy özvegyasszonytól kaptam – idézte fel a Blikknek

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here