Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hatalmas a felháborodás, azon hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke kvázi csapdába csalta, majd átverte Karácsony Gergelyt. Most a 168 óra népszerű főszerkesztője egy terjedelmes vezércikkben teszi helyre a szövetségeseit megvezető pártvezért, igen az az újság, ahol maga Gyurcsány Ferenc cikkei is anno megjelentek. íme:

Azzal, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke az EP-választás után megerősítette partnereit abban, hogy továbbra is kiáll Karácsony Gergely főpolgármesteri jelöltsége mellett, majd végül kikötött a függetlenként, de a DK biztatására elinduló Kálmán Olga mögött, bebizonyosodott, hogy Gyurcsány Ferenc továbbra sem szereti kibontani az igazság minden részletét – írta elemzésében Tóth Ákos, a 168 óra főszerkesztője.

A helyzet kissé arra az időszakra emlékeztet, amikor még miniszterelnökként kormányzásának valamennyi kudarcát koalíciós partnerén, az SZDSZ-en verte le azzal, hogy „túl magasan hordják az orrukat”. Most az MSZP–Párbeszéd-szövetség megtapasztalhatta, milyen, amikor Gyurcsány Ferenc rajtuk veri el a port: a DK elnöke, ha politikai érdekeiről van szó, átlép, ha kell, koalíción, ha kell, írásos és szóbeli megállapodáson

A DK már az előválasztás első fordulójában beállt Karácsony Gergely főpolgármesteri jelöltsége mögé is. Mi több, a Párbeszéd szerint írásos megállapodást is kötöttek – Gyurcsány Ferenc ezt kissé nagyvonalúan afféle levelezésnek titulálta – arról, hogy Karácsony Gergely nem lesz az első helyen az MSZP–Párbeszéd közös EP-listáján, nem folytat aktív EP-kampányt, s ha ez így lesz, akkor a DK Karácsonyt fogja támogatni az előválasztáson. Ez azért is érdekes, mert valamiféle magyarázatot ad arra, hogy Karácsony miért volt ennyire érthetetlenül passzív az európai parlamenti választás kampányában, amit sokan komoly hibaként róttak föl neki.

Karácsony Gergely mindenesetre az alku ráeső részét betartotta, Gyurcsány Ferenc pedig nem.

Az (EP-választás utáni) új helyzetet felismerve a DK-ban először azt mondták, ők sosem vállaltak többet annál, hogy az előválasztás első fordulójában Karácsonyt támogatják. Miután kiderült, hogy ez nem igaz, akkor azzal magyarázták a lecsatlakozást Karácsonyról, hogy a momentumos Kerpel-Fronius indítása önmagában is új helyzetet teremtett.

Ám ez sem felel meg föltétlenül a valóságnak: az a tény ugyanis, hogy akadt egy új jelölt, még semmilyen formában nem ad magyarázatot arra, miért is kellett a DK-nak a zuglói polgármester mögül kihátrálnia. Végül a DK elnöke előállt a farbával, amikor az ATV-ben arról beszélt, hogy „az EP-választás fantasztikus éjszakája után rám dőlt azon aggályok és kritikák sora, hogy Feri, te ezt nem jól érzed, Gergő mögül elment a támogatás” (…) az erő, ami a legfontosabb (…) megkopott. (…) Kálmán Olgának nagyobb a mozgósítási ereje, vele nagyobb az esély, hogy elvigyen minden budapesti változást akarót.”

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció egy esetleges főpolgármesteri sikerrel, amire a számok alapján mutatkozik esély az ellenzék számára, önálló pólusként léphet föl az Orbán-rendszerrel szemben. Ezt az okot Gyurcsány tulajdonképpen el is ismerte, amikor úgy nyilatkozott: Karácsony szerinte „a kompromisszumok robotosa, de Orbán Viktorral nem lehet kompromisszumot kötni”, ezért ő „küzdő embert” keresett és talált Kálmán Olga személyében.

Vagyis a DK elnöke a kormány és az ellenzék küzdelmét végső soron a kormány és a DK, egészen pontosan Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc küzdelmeként szeretné láttatni, elérve célját, a 2006-os év újrajátszását, amit akkor Gyurcsány miniszterelnökként előbb nagy küzdelemben megnyert, majd azonban több mint egy évtizedre hatóan elbukott. A volt szocialista kormányfő szerint az újonnan létrejövő kétpólusú vagy annak mutatott pártrendszer önmagában is alkalmas lenne a kisebb pártok szavazóinak DK általi integrálására.

A DK-ban is igen nagy meglepetést keltett Kálmán Olga jelölése – úgy tudni, az elnökség csak a bejelentés napján értesült az új fejleményről, amelyről addig csak Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára és Molnár Csaba alelnök tudott. Kálmán Olga azt mondja, ő is csak egy héttel korábban döntött az indulás mellett – korábbi interjúiban a leghatározottabban tagadta, hogy politikusi és konkrétan főpolgármesteri ambíciói lennének –, méghozzá azért, mert a DK EP-kampánya és személyesen Dobrev Klára sikere meggyőzte arról, hogy új szereplőkre van szükség a közéletben.

Azt ugyanakkor nem tagadta, hogy kapott már hasonló megkereséseket, és úgy tudja, bizonyos kutatások ismert baloldali politikusoknál is alkalmasabbnak mérték a főpolgármesteri posztra. Ezzel együtt különösen érdekes, hogy Kálmán Olga még az elmúlt hetekben is politikusokkal készített interjúkat, a Márki-Zay Péterrel készített beszélgetőkönyve pedig szintén most jelent meg. Eszerint Kálmán Olgát legalábbis már foglalkoztatta az indulás gondolata a legutóbbi politikai újságírói munkái során. Az MSZP-ben az egész históriát igencsak kétkedve fogadják: a pártban állítólag kiszámolták, hogy Kálmán az EP-választásban több millió forintot is költhetett szavazásra buzdító közösségimédia-reklámokra, s most azt sejtetik, hogy a DK-tól kaphatott erre pénzt, vagyis a jelölése egy nagyon is tudatos, előre eltervezett folyamat része.

A teljes cikk a 168.óra oldalán olvasható.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here