Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Európának meg kell állítani a szégyent, nem kéne hagyni, hogy a saját pénzén számolják fel a demokráciát, az illiberális demokrácia önellentmondás – Timothy Garton Ash történész erős véleménycikket írt az Orbán-rezsimről.

Európának meg kell állítania ezt a szégyent: Orbán Viktor darabjaira szedi a demokráciát címmel írt a Guardianba véleménycikket Timothy Garton Ash Kelet-Európára szakosodott, a társadalmi folyamatokat a rendszerváltástól figyelő történész- szúrta ki HVG

A magyar miniszterelnök konszolidálja az illiberális rezsimét – az EU anyagi hozzájárulásával, ez az alaptétele. A csütörtöki EU-csúcshoz kapcsolódva arról ír, a vezetők között lesz egy olyan, aki már nem egy demokrácia élén áll. Az utóbbi 10 évben lerombolta a demokráciát ugyanis. Az Európai Parlamentnek és az új Európai Bizottságnak meg kell mutatnia, hogy megvédi a tagállamainak demokratikus berendezkedését, írja Ash, vagy mint az EU-s alapdokumentum második cikkelye csak üres szó marad.

A történész kicsit részleteiben is belemegy abba, miért nem demokrácia Magyarország. Az illiberális demokrácia önellentmondás szerinte. Ez maximum egy átmenet leírására szolgál a liberális demokrácia eróziójakor, ami Lengyelországban és Magyarországon figyelhető meg. Egy hibrid rendszer ez, átmenet a demokráciából a diktatúrába.

Ash végigveszi a szokásos jelenségeket: a civilek vegzálása, a szabad sajtó szorongatása, a NER-lovagok és -oligarchák gazdagodása, a politikai ellenfelek adóhatósági és más eszközökkel történő ellehetetlenítése, választási rendszer manipulációi, Soros-ellenes hangulatkeltés, CEU- és MTA-ügy. A kormány ellenérveire (van ellenzéki média, működik a CEU, stb.) Ash a régi zsidó mondást idézi: a féligazság a teljes hazugság. Mindezt Orbán úgy csinálhatja, hogy a GDP 3 százalékának megfelelő EU-s forrást kapott. Az EU vagy az Európai Néppárt pedig nem bír mit kezdeni Orbánnal.

De a totalitárius rendszerhez hasonlóan a NER leépítése sem lehetetlen. A megoldás Ash szerint az EU-ban az lenne, ha nem Manfred Weber lenne az Európai Bizottság elnöke, mert nincs kormányzati vezető tapasztalata, és hagyta az EPP-n belül a Fidesz garázdálkodni. Az EU-nak nem kéne hagynia, hogy a pénzén számolják fel a demokráciát.

Meg kéne választani Laura Codruţa Kövesit európai ügyésznek, ő jól ismeri a kelet-európai korrupciót. És végezetű az európai vezetőknek mindig napirenden kéne tartaniuk a kérdést, „a tragédiát Európa szívében”. Mert amit az EU a magyarokkal tesz, egész Európa szempontjából fontos. Mert Az Európai Uniónak a demokráciák közösségének kell lennie.

A Fidesz-médiái nem fognak beszámolni arról, hogy milyen lesújtó a vélemény Európában az Orbáni-politikáról, ezért kérjük oszd meg ezt a posztot, hogy mindenki lássa. Orbánnal szemben nem ált helyre a bizalom.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here