Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Hír Hugó megkereste Pál Tibort, az MSZP ferencvárosi frakcióvezetőjét, hogy adjon válaszokat azokra a kérdésekre, amelyek most leginkább foglalkoztatják az ellenzéki nyilvánosságot: miért nem sikerült konszenzust kialakítani egyetlen személy körül egy olyan kerületben, ahol jó esélye van az ellenzéknek a győzelemre.

Pénteken jelentették be az ellenzéki pártok vezetői, hogy kik lesznek a budapesti polgármester jelöltek. Kettő olyan kerület van, ahol nem hangzott el konkrét polgármester-jelölti név, az egyik Ferencváros. Itt július végén, augusztus elején előválasztáson döntenék el, hogy Baranyi Krisztina vagy Jancsó Andrea legyen az ellenzék jelöltje

Éppen ezért a Hír Hugó megkereste az MSZP ferencvárosi  frakcióvezetőjét és azt a kérdést jártuk körbe, hogy miért alakult ki ez a helyzet.

Hír Hugó: Ön egy elég régi motoros ebben a szakmában, így nem kell ecsetelnem Önnek, hogy miért fontos az összefogás, nyilván pontosan tudja, ezért érthetetlen, hogy miért nem hajlandóak együttműködni Baranyi Krisztinával?

Pál Tibor: Jól mondja, pontosan tudjuk, hogy csak összefogással lehet nyerni. De a helyzet nem egészen az, hogy mi nem akartunk együttműködni Baranyi Krisztinával, hanem sokkal inkább ő nem szeretett volna a pártokkal. A ferencvárosi ellenzéki pártok már korábban -2017 ősze óta- szorosabbra fűzték egymással a viszonyt. Természetesen ebbe szerettük volna bevonni Baranyi Krisztinát, is de ő ettől elzárkózott.

Hír Hugó: Tud mondani konkrét dolgokat, amiben megnyilvánult Baranyi elzárkózása?

Pál Tibor: Az ellenzék pártjai egy ideje rendszeresen egyeztetnek a kerületben, összehangoljuk a munkát és az álláspontokat. Erre kezdetben hívtuk Baranyit is, de soha nem jött el. Sőt a 2018-as parlamenti választáson elindult az esélyes DK-s jelölttel szemben. Hiába kértük, nem lépett vissza a javára. Baranyi 3 százalékot kapott, soha nem ismerte el, hogy hiba volt elindulni. Itt jegyzem meg az LMP sem lépett vissza, így ketten pont megakadályozták az ellenzéki győzelmet a kerületben. Érdekes, hogy Baranyit most az LMP támogatja polgármesternek.

Hír Hugó: Akkor Önök emiatt meg vannak sértődve Baranyira!

Pál Tibor: Erről szó sincs, sőt! Az országgyűlési választások után kerestük őt bízva , hogy az elért három százaléka alkalmas arra, hogy újragondoljon sok mindent. Sőt, az MSZP országos pártelnöke levélben is megkereste őt. Hamar kiderült, hogy Baranyi Krisztina csak egy dologról hajlandó tárgyalni, hogy Ő polgármester legyen. Pedig tettünk neki kompromisszumos javaslatokat.

Hír Hugó: Na jó, de Ön is polgármester-jelölt akart lenni?

Pál Tibor: Ez így van, voltak ilyen ambícióim. A DK és az MSZP meg is állapodott a személyemben. Azonban a Momentum jelezte, hogy nekik lenne egy polgármester-jelöltjük a Ferencvárosban Jancsó Andrea személyében, aki szintén komoly önkormányzati tapasztalatokkal rendelkezik és fontoljuk meg, hogy őt támogassuk. Nyilván az én polgármesteri ambícióm nem lehet akadálya az együttműködésnek, így én visszaléptem 2018 őszén. De ha jól tudom a Momentum akkortájt megkereste Baranyit is, hogy legyen a jelöltjük és akkor nemet mondott az Ő felkérésükre.

Hír Hugó: Milyen kompromisszumos javaslatot tettek Baranyinak?

Pál Tibor: A mi koncepciónkban az szerepelt, hogy a ferencvárosi parkolást vissza kell vennie az önkormányzatnak saját kezébe, csak ez vethet véget a botrányoknak és azt javasoltuk, hogy Baranyi Krisztina legyen, aki a parkolási társaságot vezeti,vagy felügyeli akár mint alpolgármester. Ért hozzá és az Ő személye megnyugtató garancia lett volna az átlátható működésre. Erre is nemet mondott érthetetlen módon.

Hír Hugó: Na jó de amikor Baranyi arra tett javaslatot, hogy bontson szerződést az önkormányzat a jelenlegi parkolási céggel az MSZP ezt nem támogatta?

Pál Tibor: Ez nem egészen van így, ugyanis Baranyi ezt a javaslatát nem olyan rég tette. Mi azt nem támogattuk, hogy a Bácskai János vezette jelenlegi önkormányzat döntsön arról, hogy az elkövetkezendő 10 évben milyen formában működjön a parkolás. Baranyi javaslata, tehát az azonnali szerződésbontás, ezt eredményezte volna ebben a formában. Mi azt mondtuk, hogy bontsunk szerződést, de azt hogy ki és milyen formába szervezze meg a parkolást, már az új frissen megválasztott polgármester és képviselőtestület döntse el.

Hír Hugó: Na jó de addig is veszteség éri a kerületet?

Pál Tibor: Pont ezt tartom az egyik legnagyobb problémának, hogy mára már a fizetős parkolásnak a pénzszerzési oldala van csak kihangsúlyozva. Olyan, mintha az önkormányzatok csak a pénzszerzés miatt csinálnák az egészet. Teljesen elfelejtődött, hogy eredetileg ez egy fontos forgalom-szabályozási eszköz volt. Logikus, a fizetős parkolás sokakat ösztönöz arra, hogy a belvárosba ne jöjjenek kocsival, vagy akik mégis kénytelenek azzal jönni, minimalizálják az itt eltöltött időt. Mára erre a célra mindenféle üzleti érdekek rátelepedtek és ez nincs jól. Teljesen új rendszer kell és ha hűbele fölbontjuk a jelenlegi parkolási szerződést, akkor nem új rendszer lesz hanem a régi lesz újracsomagolva. Például én a készpénz menetes mobil parkolást támogatnám.

Hír Hugó: Önt az a vád érte, hogy együttműködik helyben a Fidesszel, legutóbb épp Gegesy Ferenc fogalmazta ezt meg?

Pál Tibor: Én sokra tarom azt, amit Gegesy Ferenc elért a kerületben, mint polgármester. De finoman szólva is furcsa ezt pont tőle hallani. Ugyanis Gegesy volt az, akinek minden ciklusban volt valamiféle együttműködése a Fidesszel, rendszerint beemelte őket a városvezetésbe. A 90-es években Fölk B. Zoltán volt fideszes alpolgármestert, utána Zombori Miklóst, majd 2008-ban Bácskai Jánost, a jelenlegi polgármestert fogadta helyetteséül Gegesy. Azt meg elfelejti hozzátenni, hogy az MSZP tiltakozása mellett tette ezt.

Hír Hugó: Gegesy Ferenc arról beszélt, hogy úgy támogatták a Fideszt 2010-ben, hogy nem támogatták az Ő polgármesterségét, sőt Ön elindult ellene a választáson?

Pál Tibor: Gegesy Ferenc 2010-ben nem kért az MSZP támogatásából, nem keresett minket, hogy szeretné, hogy a jelöltünk legyen. Ő úgy döntött, hogy egy civil szervezet színeiben indul el. Ez az ő hibás stratégiája volt, ami a választási vereségét okozta. Mi kész tények elé voltunk állítva. Nem elegáns az, hogy az Ő hibás döntését is ránk fogja.

Hír Hugó: Önök semmiben nem hibáztak akkor 2010-ben?

Pál Tibor: Talán abban, hogy annak tudatában is, hogy nemet mondott volna rá, de nyilvánosan fel kellett volna kérnünk Gegesyt, hogy legyen a jelöltünk. Ezt a hibát 2014-ben kijavítottuk, nyilvánosan kértem fel Gegesy Ferencet, hogy induljon el. 2014-ben az MSZP támogatta az indulását. Sajnos az LMP nem, hiányzott ez a szavazat mennyiség, hiszen csupán 200 szavazattal maradt alul Bácskaival szemben.

Hír Hugó: Most előválasztáson dől el, hogy ki lesz a közös jelölt Önök kit támogatnak ezen a választáson?

Pál Tibor: Fontos mi magát az előválasztás intézményét is támogatjuk. Ugyanis hiába egyezett meg az MSZP, a DK, a Párbeszéd, a Momentum és a Jobbik is helyben Jancsó Andrea személyében, Baranyi Krisztina ennek ellenére jelölt lett volna októberben, és az a 3 százalék, amit az országgyűlési választáson kapott félő, hogy nagyon hiányozna ahhoz, hogy  Ferencvárosban is leváltsuk a jelenlegi fideszes polgármestert. Igen, tehát lesz előválasztás és mi Jancsó Andreát fogjuk támogatni .

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here