90 éves korában, péntek kora este elhunyt Heller Ágnes filozófus. A 444.hu úgy tudja, a Magyar Tudományos Akadémia balatonalmádi üdülőjének strandjáról indult úszni, ám ismerősei már hiába várták a parton.

Heller Ágnes 1929. május 12-én született Budapesten. Az egymás után következő zsidótörvények, majd a Holokauszt az ő életére is rányomták bélyegüket. Egyetemi tanulmányait az ELTE-n folytatta 1947-től, magyar-filozófia szakon.

Itt vált a világhírű marxista filozófus, Lukács György tanítványává. A Kádár-korban politikai szempontból nemkívánatosnak tartották, így 1977-ben emigrált.

Egyik utolsó interjú Heller Ágnessel

Tanított a Berlini Egyetemen, a melbourne-i La Trobe Egyetemen, a Torinói Egyetemen, a São Pauló-i Egyetemen, végül New Yorkban (New York, New School for Social Research) kapott katedrát, 1986-ban.

Ez utóbbi állását még az 1990-es évek elején is fenntartotta, de közben, 1990-től már hazajárt filozófiai előadásokat tartani a szegedi József Attila Tudományegyetemre (1994–) és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemre. 1995-ben habilitált. 1995-től 1999-ig, nyugdíjazásáig az ELTE Esztétika Tanszékén tanított.

Hazajövetelekor megválasztották az MTA levelező- (1990), majd rendes (1995) tagjának. Mind a tudományos, mind a politikai és kulturális életnek aktív szereplője napjainkban is. 2010-től professor emeritaként ismét tanít az ELTE Esztétika Tanszékén.

Egész élete során aktívan részt vett a közügyekben, állampolgárként politizált, vitázott. Egyik legutolsó tévés szereplésében az Orbán-rendszer természetét elemezte, de az utóbbi időben felszólalt az MTA kutatóintézeti hálózatának szétverése ellen is.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here