A Fidesz vezetői fiatalok voltak a rendszerváltás idején, ezért nem érintette őket az ügynökügy, de azok közül, akik nekik dolgoznak, sokan érintettek lehetnek akár volt ügynökként, akár tartótisztként – ezt Bod Péter Ákos, az Antall-kormány egykori gazdasági minisztere és a Fidesz 2006-os miniszterelnök-jelöltje mondta az ATV A nap híre című műsorában arról, hogy az LMP huszadszor is benyújtotta az Országgyűlésnek a pártállami titkosszolgálati múlt tisztázására irányuló javaslatát.

Bod Péter Ákos arról is beszélt, hogy szerinte az első szabadon választott kormány miért nem oldotta meg ezt a kérdést 1990 és 1994 között. Úgy véli: bár a társadalom 1990 után az ügynökökről beszélt, a pártállami időszakban maga az államhatalom volt problematikus, és a titkosszolgálatok munkájában nem az ügynökök tevékenysége volt a legnagyobb probléma, hanem az, hogy a szolgálatok a diktatúrát szolgálták.

Bod Péter Ákos elismerte, hogy a titkosszolgálati múlt tisztázására tett kísérletek kudarcot vallottak, szerinte ez azért történt, mert nehéz volt szétválasztani a diktatúra és a mindenkori államhatalom szolgálatában álló érintetteket 1990-ben.

Azt, hogy nincs erre az ügyre a mai napig megoldási szándék, Bod Péter Ákos azzal magyarázta, hogy ez a helyzet kalkuláció eredménye, mivel szerinte a kormányapparátus „bedolgozói” közül sokan érintve lennének, ezt elkerülendő nem tesznek semmit.

Ráadásul az érintettek úgy érezhetik, hogy a védettségüket annak köszönhetik, hogy a kormány nem megy az ügyek után. A tisztázatlanságnak azonban súlyos következménye, hogy sok középvezető kerülhet zsarolható állapotba – tette hozzá Bod Péter Ákos.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here