Jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat egy 64 éves egykori főmuzeológus ellen a VIII. kerületi ügyészség. A vádlott több értékes műtárgyat tulajdonított el, köztük Kádár János szobrát

Az ügyészség tájékoztatása szerint a vádlott 2016 őszétől 2017 októberéig, 20 darab kisplasztikát; 73 darab metszetet; 56 darab festményt tulajdonított el a rábízott gyűjteményből.

Az eltulajdonított műtárgyak javarészt XX. századi művészek alkotásai, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek XVIII-XIX. századi festményei, rézkarcai és litográfiái is. A vádirat szerint a főmuzeológus a műtárgyakat egy VII. kerületi régiségboltban értékesítette legalább 3,1 millió forintért.

Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikáját nem sikerült előkeríteniük a rendőröknek. Pátzay több ilyen kisplasztikát is készített az egykori pártfőtitkárról.  Ezt kivéve az eltulajdonított, mintegy 30 millió Ft értékű alkotásokat  a rendőrség megtalálta és házkutatások útján lefoglalta, majd visszaszolgáltatta a múzeumnak.

A büntetlen előéletű vádlott a cselekményét már a nyomozás során beismerte. Amennyiben lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség megelégedne két év, végrehajtásában öt év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztéssel és pénzbüntetéssel, valamint az értékesítési összeg erejéig vagyonelkobzással.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here