Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Egy éve ezen a napon dőlt el, hogy a CEU-nak mennie kell Magyarországról, ennek apropóján tartottak egy három napos kitelepülést a Kossuth téren „Szabad ország, szabad oktatás” címmel.

Az esemény záró rendezvényén felszólaló Karácsony Gergely főpolgármester azzal kezdte, személyes elköteleződésből van itt, a fia sokat szorong a lecke miatt, pedagógus férjként pedig látja a feleségén, milyen nehéz helyt állnia. Szerinte nem szabad veszni hagyni azt az álmot, amit minden család dédelget, hogy a gyerek többre viheti szüleinél, például hogy egy nyírségi kisfiúból lehet főpolgármester, vagy egy felcsúti kisfiúból miniszterelnök.

Karácsony szerint a mai oktatási rendszer bizalmatlanságra épít, ezért nem dönthet a pedagógus szabadon a tankönyvekről, ezért kell 4-ig bent lenni az iskolában és ezért akarja erőszakkal rávenni a diákokat a kormány, hogy még többet tanuljanak. Szerinte a kormány bizalmatlan, a hatalom megtartása érdekében nevel polgár helyett alattvalókat. Nem bíznak ugyanis abban, hogy ahol a tudás megszerezhető, lesz-e támogatottsága a politikájuknak.

Karácsony elmondta, megválasztása után megkereste a CEU vezetését, hogy a lehető legtöbb maradjon a programjaik közül Budapesten, de találkozik az MTA elnökével is annak érdekében, hogy a város és az akadémia indítson közös programot, amivel menthetik a menthetőt és őrizhetik a lángot.

Partnerséget építünk mindenkivel, aki úgy érzi, háborúban áll a kormánnyal.
Bejelentette azt is, a főváros ösztöndíjprogramot indít a hátrányos helyzetű, kirekesztő oktatásban tanuló diákok számára, akik olyan környezetben élnek, ahol nem érték a tudás. Karácsony zárásként arról beszélt, az október 13-án elindult változás folytatódni fog a következő parlamenti választáson.

Lesz még olyan kormánya Magyarországnak, amely nem a saját hatalomféltéséből, bizalmatlanságból épít politikát – ígérte Karácsony a rendezvényen.

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese arról beszélt, nem voltak fölkészülve arra, hogy egyszer lesz egy olyan kormány Magyarországon, amelynek a vezérlőeszménye a saját hatalmának növelése, ezért autonóm intézményeket döngöl az agyagba. A magyar közigazgatás és igazságszolgáltatás sem állt a helyzet magaslatán, az ombudsmantól az Alkotmánybíróságig senki sem akart szembe szállni a kormánnyal, az akkreditációs bizottság is széttárta karját, mikor megszüntették a gender képzést.

Enyedi azt mondja, több mint egy éve nem válaszoltak az illetékes szervek, hogy a beadott papírok alapján a CEU teljesíti-e a törvényi előírást (erre a kormány mindig csak cinikus válaszokat ad – a szerk.). Bizonyára vannak, akik azt hiszik, megérte ez az egész, de sokan a CEU elleni támadást barbárságnak, az ellene támadókat pedig barbároknak tartják – tette hozzá. Akik ezt sikerként értékelik, gondolhatják, hogy nőtt a társadalom feletti kontroll. Nekik üzent Enyedi:gondolják újra, valóban megérte ez?

A Nádor utcában nem lehet PhD képzésen részt venni, de lehet tanulni és beszélni a demokráciáról, a jogállamiságról, a társadalmi igazságosságról, hogy a korrupciónak, a politikai álszentségnek milyen káros következményei vannak, vagy éppen a nők és férfiak egyenjogúságáról, ami a hatalmon lévőket irritálja.

Enyedi azt mondta, az elmúlt hónapok romboló hozzáállását nem szabad elfelejteni, de azt sem, hogy Budapest kiállt mellettük és a tanszabadság mellett, illetve végső soron saját maga mellett is. A tudás határtalan, végső soron legyőzhetetlen is – zárta beszédét.

A felszólalásokban bírálták még az MTA kutatóhálózatainak elvételét, illetve más, az oktatást érintő kormányzati lépéseket. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás szerint a polgári engedetlenségről sem kell lemondani.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here