Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:

Karácsony Gergely nyilvánosan megosztotta azt a levelet, amelyet Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek címzett a kultúrstratégiai intézkedésekről szóló előterjesztéssel kapcsolatban. Az alábbi levelet küldte a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, a Főpolgármester:

Tisztelt Miniszter Úr!

Birtokomba jutott az „egyes kultúrstratégiai intézkedésekról” szóló, 2019. decemberi keltezésű kormányzati előterjesztés, amelynek szövege azt a szándékot tükrözi, miszerint a kormány érdemben és radikálisan alakítaná át a kultúrafinanszírozás rendszerét. A javaslat megítélésem szerint egyszerre sérti a művészi és az önkormányzati autonómiát azzal, hogy a művészi szabadságot kiszolgáltatja a politikai kinevezetteknek.

Mivel a javaslat megengedhetetlen módon alakítaná át például a fővárosban működő színházak finanszírozását, a színházigazgatók státuszát, ezért ilyen javaslat a miniszterelnök úr által is megerősített módon érvényben lévő kormány-Budapest megállapodás szerint nem születhetett volna a Fővárosi Önkormányzattal történő egyeztetés nélkül. Ugyanakkor nem csak ez az egyeztetés maradt el, hanem az érintettekkel, az előadóművészek képviselőivel sem történt semmiféle egyeztetés.

Az általam ismert kormányelőterjesztés szándékait, szövegét, az abban megfogalmazott javaslatokat súlyos károkozásnak tartom. Mivel azonban hivatalos tájékoztatást sem az érintettek, sem a városvezetés a kormánytól nem kapott, ezért kérem miniszter urat erősítse meg:

– készül-e a kormány a kultúrafinanszírozás átalakítására?
– igaz-e, hogy miniszteri „egyetértési jogot” vezetne be az állam által is finanszírozott színházigazgatók kinevezéséhez és a megbízatás „visszavonásához”?
– mikor kívánja a kormány az érintetteket tájékoztatni szándékairól?

Mivel egyes hírek arról szólnak, hogy a javaslatot a kormány már a jövő héten az Országgyűlés elé kívánja terjeszteni, fontosnak tartom, hogy fenti kérdéseimre postafordultával érkezzen válasz.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here