Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:

Lendvai Ildikó egy igen terjedelmes beszámolót írt a tegnapi tüntetésről, melynek a végén az MSZP korábbi elnöke kerek perec beüzent Orbánéknak: ott fenn csak az egységes erőből értenek

Sokan vagyunk. A Madách téren egy tűt sem lehet leejteni. A tömeg egy része kiszorul a Károly körútra. A rendőröknek végül le kell zárniuk a forgalmat, a buszokat elterelik. Mondják: a prágai Nemzeti Színháznál is tüntetnek. Értünk. Szájról szájra jár a sajtóhír: az újságokhoz kijutott első tervezeteken korábbi a dátum, mint ahogy a Gothár-ügy napvilágra került. A kormány mégsem átallt alibiként „zaklatószínházakra” hivatkozni. A tömeg a Nemzeti Kulturális Alapot érintő sötét tervekre utalva, ütemesen skandálja: „A kultúra alap – A kultúra alap – A kultúra nemzeti alap!”

A színpadon Jordán és Mácsai Bulgakovtól, Örkénytől és Bibótól idéz. Jó vicc, hol vannak ezek intellektuálisan magához Semjén Zsolthoz képest, akinek végül a nyakába varrták a törvény előterjesztőjének szerepét! Gondolták, neki már úgyis mindegy.

Karácsony is beszél. Elmondja: a tíz évvel ezelőtti előadó-művészeti törvényt két évig egyeztették. A mostanira két napot hagynak. Már nem optimista a kormánnyal való együttműködést illetően: „Küzdelmes évek jönnek. Sokszor kell majd itt állnunk” – jósolja. „Lehet, hogy színház az egész élet. De ebben a darabban nem a kormány, nem a miniszter, nem is a főpolgármester a direktor, hanem ti, szabad polgárok!”

A kormány azt hitte, a kultúra keveseket érdekel. De meghőköltek attól, hogy két nap alatt 50.000 aláírás született, hogy náluk népszerűbb, híres színészek adták videón az arcukat a tiltakozáshoz, a tüntetés helyszínét nagyobbra kellett cserélni, és még a jobboldali vezetésű Magyar Művészeti Akadémia is megszólalt.

A 48 oldalas tervezetből végül csak 11 oldalnyit mertek benyújtani. Egy lépést hátráltak. Pontosabban kettőt: egyelőre elhagyták a Nemzeti Kulturális Alap beszántását, és mégsem tiltják az úgynevezett független (nem állami és nem önkormányzati) színházak működési támogatását. De – ugyan körmönfontabban fogalmazva – még mindig akarják az önkormányzati színházak fél-államosítását.

A részleges visszavonulásért a törvényben a klientúrának adott újabb zsozsóval vigasztalják magukat. Akik kastélyt vásároltak (példáulTiborczék), azok cégeik nyereségadójából levonhatnák a felújítás árát. Vagyis azt mindnyájan fizetjük.

A Madách térnél a rendőrök egyfolytában kérték: tömörüljünk jobban, hogy mindenki beférjen. Hallgassunk rájuk! Tömörüljünk. Ott fenn csak az egységes erőből értenek!

A propaganda média nem számol be Lendvai Ildikó írásairól, ezért kérjük oszd meg ezt a posztot, hogy ne érjen célt az agyonhallgatás.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here