Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szokatlan diplomáciai esemény zajlott Budapesten, szimbolikusan éppen a Magyarországról szimbolikusan és gyakorlatilag is elűzött CEU Nádor utcai épületében. Miközben a visegrádi országok populista kormányai rendszeresen egyeztetnek az EU-n belüli külön álláspontjukról, addig ezeknek az országokban a fővárosaiban jelenleg mindenhol az ellenzék adott főpolgármestert.

Most Karácsony Gergely budapesti, Matúš Vallo pozsonyi, Zdeněk Hřib prágai és Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester írt alá közös nyilatkozatot a Szabad Városok Szövetsége nevében.

A nyilatkozatban a főpolgármesterek többek között vállalják, hogy: megvédik és terjesztik a szabadság, emberi méltóság, demokrácia, egyenlőség, jogállamiság, szociális igazságosság, tolerancia és a kulturális sokszínűség értékeit, összehangolják az erőfeszítéseiket, hogy az EU szakpolitikáiban megjelenjenek a városokra szabott megoldások.

Ahogy az Index megírta, a főpolgármesterek ezt hosszabban is elmagyarázták a közös cikkükben, amiben fájlalják, hogy „az elmúlt években populisták dominálták a közbeszédet” a térség több országában, ahogy máshol is. „Ők kihasználják a társadalom elégedetlenségét saját politikai és személyes céljaikra, anélkül, hogy valódi válaszokat kínálnának.

Azt állítják, hogy a nemzetet képviselik, de egész társadalmi rétegeket vesznek semmibe, például a multikulturális nagyvárosaink lakóit. Felélesztenék térségünk történelmi sérelmeit, és épp azt az idegengyűlölő nacionalizmust terjesztik, amely a múlt században már kétszer tragédiához vezetett” – írták jobb kormányzási modellt ígérve a polgáraiknak.

A szlovák Matúš Vallo az aláírás előtt elmondta, hogy a városaink hasonló helyzetben vannak, olyan országokban vannak, ahol a kormányok szélsőséges, populista politikát folytatnak, amit ezek a városok elutasítanak.

A cseh Zdeněk Hřib azt mondta, együtt erősebbek, és hiszi, hogy sikerre jutnak, mert ha elbuknának, a populizmus győzne, ami rossz válaszokat ad a társadalmi problémákra.

A lengyel Rafał Trzaskowski azt mondta, egyszerre főpolgármester, de egyetemi tanárként is örül, hogy itt lehet a CEU-n. A visegrádi együttműködést azért hozták létre, hogy együttműködjünk, ezért is határozta el a négy polgármester, hogy összefognak, és a városaikat nyitottá teszik. Azt mondta, a városok alapértékei hasonlók, és ugyanazokkal a problémákkal kell szembenézniük, különös tekintettel az illiberalizmusra és a klímakrízisre, a választók arra kérték őket, hogy ezzel szemben védjék meg a városaikat.

Karácsony Gergely azt mondta, a négy városnak ma egy a hangja, és ezt nem lehet elnyomni, mert ha az egyiküket megpróbálják, a három másik fogja felerősíteni a hangját. A múlt héten például Prága kiállt a budapestiekért, amikor a Fidesz nekiment a kulturális életnek, ezért Karácsony csehül is köszönetet mondott. Karácsony azt mondta, a régiót gúzsba kötő nacionalista populizmussal szemben kötnek szövetséget.

Karácsony szerint a szabadság értékeit az országainkban ma a városok őrzik. „Ma minden modern nagyvárosban jelen van az egész világ” – mondta Karácsony, aki szerint a hegemóniára törekvő populista hatalom szemét ezért szúrják. A hatalomnak több eszköze van a városok ellen, például a törvényhozás és a fejlesztési források fölötti állami kontroll. Az elmúlt évtizedben az uniós fejlesztési pénzek jelentős része a hatalom köreihez került, az EU-ban ez egyre többeket felháborít.

Karácsony azt mondta, meglepő, de egyetért egy fontos kérdésben Orbán Viktorral: abban, hogy a V4-ek együttműködését erősíteni kell. De Karácsony szerint nem azért, hogy aztán együtt retteghessünk a világtól, és együtt verhessük szét az EU-t meg a fékek és ellensúlyok rendszerét, hanem hogy megvédhessük és érvényesíthessük az európaiság vívmányait, a szabadságot, a szolidaritást, a nyitottságot és a sokszínűséget. Karácsony azt mondta, mától politikai hidakat építenek Európa szabad nagyvárosai közé. „Fővárosa nem a kormányoknak, hanem a nemzeteknek és a köztársaságoknak van” – mondta.

A főpolgármesterek ezután aláírták a nyilatkozatot, amiben az is szerepel, hogy az együttműködést eseti alapon nyitva tartják más városoknak és külső szereplőknek, amikkel közösek az értékeik és a szakpolitikai céljaik.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here