Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Sokan megfeledkeznek róla, hogy a nagyobb értékű ajándékok után bizonyos esetekben illetéket kell fizetni. Ha pedig ezt elmulasztja az ajándékozott, és lefüleli a NAV – például egy gyanútlan közösségi média poszt alapján -, elég súlyos bírságot is kaphat- figyelmeztet a Pénz Centrum szakportál.

Sokan nem tudják, hogy adózási szempontból a jövedelmükön kívül is keletkezhet bevételük. Bevételünk keletkezik például, ha meghívást kapunk egy rendezvényre – például karácsonyi buliba, és a részvétellel kapcsolatban felmerülő költségeket a meghívónk állja. De az is bevétel, ha közös családi wellness hétvégét kapunk az anyóstól karácsonyra, vagy a kedvesünk páros VOLT fesztivál bérlettel lep meg minket, de még egy baráti ebédmeghívás is. Fontos tudni viszont, hogy az ilyen meghívások, szolgáltatások ajándékozása adómentes.

Azonban ez nincs így ha az ajándék tárgy, vagy ingatlant, ekkor már illetéket kell fizetni. Legtöbbször esküvőre, évfordulóra, szülinapra, vagy karácsonyra ajándékoznak az emberek nagyobb értékű tárgyakat, esetleg ingatlant. Viszont mikor az adóbevallását készíti, az ember már nem gondol arra, hogy illetékfizetési kötelezettsége keletkezett.

Pedig az ajándékozás útján szerzett vagyon ajándékozási illetékköteles.
Az illetékekről szóló törvény szerint fizetnünk kell: ingatlan ajándékozása és ingó ajándékozása. Illetéket a felsorolt esetekben akkor kell fizetnünk, ha az ajándékozás az ingó forgalmi értéke a 150 ezer forintot meghaladja. Ingónak minősül minden nem ingatlantulajdon, fizetőeszköz, értékpapír – és a törvény szerint mindez 150 ezer forint felett akkor is illetékköteles, ha nem papírozzuk le az ajándékozást.

Tehát egy ajándékba kapott nagy értékű Herendi porcelán étkészlettel, hűtőszekrénnyel, kanapéval, vagy autóval, esetleg ingatlannal, illetve 150 ezer forintot meghaladó pénzajándékkal (utalással vagy készpénzben is) el kell számolnunk a NAV felé.

A mulasztási bírság összege pedig 200 ezer forintig is terjedhet, de a törvény számos mentességi okot határoz meg az ajándékozási illetékre vonatkozóan, többek között mentes az illeték alól ha az ajándékozó az ajándékozott egyenesági rokona – nagyszülő, szülő, gyermek, unoka (örökbefogadáson alapuló rokonság esetén is) – vagy házastársa (illetve bejegyzett élettársa). Ezekben az esetekben bejelentési kötelezettsége sincs annak, aki az ajándékot kapja.

Gyakran elfelejtjük, hogy a (nem bejegyzett) élettárstól, a testvérektől, nagybácsiktól, nagynéniktől, távolabbi rokonoktól, vagy keresztszülőktől kapott ajándékok már nem esnek az illetékmentes kategóriába.

Viszont például leendő házasoknál nincs kibúvó: karácsony tájékán gyakran megszaporodnak az eljegyzések, sokan találhatnak idén is gyűrűt a fa alatt. Viszont hogyha a gyűrű értéke a 150 ezer forintot meghaladja, és nem említjük meg a bevallásunkban, elvileg a NAV bírságot szabhat ki. Egy boldog, jegygyűrűvel pózolós szelfi, és már kész is a baj!

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here