Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Keserű hangvételű levelet juttatott el a HVG-hez Jilly Viktor a korábban tévés nyelvoktató műsorokban is szereplő angoltanár, aki az ország legrangosabb iskolájának, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium angoltanára.

A tanár írásában megjegyzi, hogy amikor pályaválasztásra kerül sor, a szülők biztatják gyermekeiket, hogy legyenek közgazdászok, mérnökök, ügyvédek vagy orvosok. Én még olyat sohasem hallottam, hogy egy szülő arra próbálta volna rábeszélni gyermekét, hogy menjen pedagógusnak.

Esetleg beleegyezését adja abban az esetben, ha lánygyermekről van szó, azzal a kikötéssel, hogy akkor jól kell majd férjhez mennie. Vajon miért óvják a szülők attól gyermekeiket, hogy az egyik legszebb – ha nem a legszebb – hivatást válasszák?

Úgy látja, a szülők sikeresen érvelnek a tanári pálya ellen, hiszen a középiskolám 120 végzős diákja közül csak egyetlen tanuló jelentkezett pedagógusnak. Azt feltételezi, hogy a szülők legfőbb érve az, hogy bármely értelmiségi szakma anyagi kilátásai vonzóak, a tanáréi viszont nem.

Arra is rámutat, a magyar oktatás színvonala még mindig nem megfelelő, mutatja ezt a felvételihez kötelező nyelvvizsga javaslatának elbukása, valamint a siralmas PISA-teszteredmények.

Jilly Viktor ironikusan azt javasolja, járjon ezentúl hálapénz is a tanároknak. Hiszen azt, hogy az orvosok több mint fél évszázada súlyosan alul vannak fizetve, a társadalom nem fogadta el. A hálapénz, amelynek története egészen az 50-es évekig nyúlik vissza, segített abban, hogy egy szülő változatlanul az orvosi pályát javasolja gyermekének, hiszen „egy orvos mindig meg fog élni” – írja.

Meglátása szerint a társadalom a rossz orvosokkal ellentétben a felkészületlen tanároktól nem fél. Az nem a testet, csak a lelket öli meg.

Minden karácsonykor és minden pedagógusnapon kéretik minden szülőtől 10 000 forint hálapénz, amelyet konyakmeggyes dobozban kell diszkréten elhelyezni. Ha egy tanárnak hatvan tanítványa van, akkor ez félévente 600 000 forint, egy évben 1 200.000 forint.

Ez havi 100 000 forint nettó, hiszen ezt nem kell bevallani, és adót sem kell utána fizetni. Így egy egyetemet végzett tanárnak nem 134 000 forint lesz a kezdő fizetése, hanem 234 000 forint, amivel talán már lehetne kezdene valamit – áll a szerény javaslatban, amit természetesen nem kell komolyan venni, de figyelemfelhívásnak talán megfelelő lesz.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here