Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orbánék még az év végén is hoztak egy aljas döntést titokba ugyanis lehető legutolsó pillanatban, december 30-án törölt ki két, rendkívül fontos szót a színháztörvény végrehajtási rendeletéből – szúrta ki a hvg.hu.

A törvény eredetileg módosított verziója mégsem végezte ki szövegszerűen a kormánytól függetlenül működő színházakat, a rendeletből kikerült azonban most titokban egy fontos szó: a  működési költségek. A nem kiemelt szervezetek így tehát nem kaphatnak majd működési támogatást, amivel halálra ítélik őket.

Az eredeti törvényszöveg ugyanis úgy szólt:

„A nemzeti előadó-művészeti szervezetnek vagy kiemelt előadó-művészeti szervezetnek nem minősített szervezetek a … szakmai programmegvalósítás és működés támogatására irányuló pályázatokról történő döntés megalapozásához a miniszter az érintett előadó-művészeti bizottság – az érintett előadó-művészeti szervezetek szakmai érdekképviseleti szervezetei által véleményezett – javaslata figyelembevételével szakmai kuratóriumot kér fel.”

Azzal, hogy a működésről nem kell majd egyeztetni, lényegében mégiscsak arról fog szólni hogy semmiféle állami támogatáshoz nem kell kikérni a szakmai szervezetek iránymutatását.

Lényegében tehát teljes kézivezérlés alá veszi a Fidesz az összes, Magyarországon működő színjátszóhelyet. A nem kiemelt szervezetek ezek alapján egyetlen fillér állami támogatást sem kaphatnak a jövőben.

Korábban, a művészek által a törvénytervezet elfogadásának napjára betervezett, tízezresre sikerült demonstráció előtt közvetlenül visszakozott egy kicsit a kormány, amikor bejelentették, az új színházi törvény keretében sem marad majd el a művészeti bizottság beleszólási joga az állami kultúratámogatások szétosztásába. Úgy tűnik azonban, hogy a végrehajtás rendelet értelmében mégiscsak az eredeti helyzet állt helyre.

A rendeletmódosítás külön érdekessége, hogy jogellenes, hiszen a rendelet nem lehet ellentétes a törvénnyel. Az előadóművészeti törvényből azonban nem törölték a működési támogatás lehetőségét, és sokan ezt értelmezték úgy, hogy az megmarad.

De mostantól a Kásler-féle minisztérium megteheti, hogy erre a rendeletmódosításra hivatkozva nem ad pénzt a színházaknak működésre, még ha a törvény alapján kellene is neki.

A propaganda média nem fogy beszámolni, hogy Orbánék titokban, egy december 30-án, éjszaka kihirdetett módosítással mégis kinyírják a színházakat, ezért kérjük oszd meg ezt a posztot, hogy mindenki lása a Fidesz aljas törvényét.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here