Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A 24.hu készített az Antall-kormány egykori pénzügyminiszterével a politikáról és gazdaságról egy interjút. Melyben Kupa Mihály beszél arról is, hogy a politikai vezetés miért nem akar eurót, hogy miért haragszik rá a mai napig Orbán Viktor, és hogy a rendszerváltás idején az akkori kormánypropagandával szemben épp az önkormányzatiság volt az ellenszer, ezért az őszi ellenzéki győzelem ezt a szemléletet idézi fel a számára.

 

Kupa Mihály úgy vélekedik, hogy az Orbán-kormány teljesen szétzilálta az adórendszert, abszolút államfüggő lett. Az első szabad választások után az önkormányzatok megkapták a lehetőséget, hogy helyben szedjék az adót, persze akkor is megszabták, mire költhették a pénzt, de nem ennyire, és nem feladat szerint, mint most.

A mai szisztémában létezik legalább nyolcféle helyi adó, kilencféle feladat, és mindent teljesen kicentiztek. Nézze, kigyűjtöttem, itt a lista: jelenleg ötvenöt fajta adó létezik. Ötvenöt! Persze vannak közöttük részadók is, mégis ott tartunk, hogy szinte minden térkőnél lehet fizetni. Van itt minden: közművezeték-adó, tranzakciós illeték, járulékok, de a kedvenceim a különadók. Gondoljon bele, milyen lehet a vállalkozóknak, akiknek ennyiféle adóval kell számolniuk!- szögezte le a gazdasági szakember

Azt is kifejti Kupa, hogy gazdaságunk növekszik, miközben külső forrásokra vagyunk utalva. Évi négymilliárd eurót kapunk az EU-tól és másfél-kétmilliárd eurót küldenek haza a külföldön dolgozó magyarok. Ez külső forrás, de ingyenpénz. Ebből jöhetett ki az ötszázalékos növekedés.

Később arról is beszél a korábbi pénzügyminiszter, hogy a lóláb az, hogy a mai politikai vezetés tényleg nem akar eurót. Miért érvel Matolcsy a gyenge forint és a versenyképesség mellett? Na, miért? Mert bejön ötmilliárd euró, amit most több mint 330 forintért váltanak. Erre diadalmasan jelenti, hogy a jegybank nyereséges. Ezért érdeke, hogy ne legyen euró.

Matolcsy pedig azt mondja, hogy nem dolgoztak együtt, mindig elkerülték egymást. Pénzügyekben járatos ismerőse szokta mondani Matolcsynak: „De Gyuri, a számok!” Nem érdeklik. Profin elő tudja adni magát, Orbán meg hisz neki- vélekedik Kupa, majd hozzá teszi : mert szuggesztíven el tudja adni a mondanivalóját. Közben meg bólogat, elfogadja, amit Orbán mond, és ami a lényeg: hűséges. Varga Misi csinálja a költségvetést, de a gazdaságpolitikát Matolcsyval beszéli meg Orbán.

Kupa úgy látja, hogy mostanra pedig Orbán totálisan kiépítette a saját rendszerét. Arra a kérdésre, hogy mitől ennyire erős, azt válaszolja mert anyagi hátteret biztosít a hűségért, így mindenki a zsebében van. Ha bárki ellene fordul, azonnal reagál. Mindenki körüludvarolja, az olyan karakteres embereket, mint Lázár János vagy a demokrata Stumpf István, nem szereti. Orbán pedig nem hátrál, még akkor is megy előre, ha rossz az elgondolása.

Az önkormányzati választással kapcsolatban Kupa Mihály kifejti, hogy nézzék meg, hány stadionos város szavazott a Fidesz ellen? Csak Debrecen maradt, az összes többi nem. Az emberek nem hülyék, nem lehet ezzel megfogni őket. Ezért mondom, hogy az önkormányzatiság nagyon komoly erő.

Itt van Budapest és az ellenzéki vezetésű nagyvárosok, az egész helyzet alapvetően megváltozott, hisz önkormányzatilag összehangolják a munkájukat. Ráadásul ott van a szintén ellenzéki Pozsony, Prága és Varsó is. Orbán nemrég azon sajnálkozott, hogy összesen két jobboldali főváros volt talpon: Madrid és Budapest, nos, Európában most már az utóbbi is elesett.

Igaz, Orbán igazán nem az a meghátrálós fajta. Eleinte csak méregették egymást. Amikor meghívta Karácsonyt egyedül a kormányülésre, az ő lövöldözős alabárdosai mind ott voltak, ahogy a „prédikátora”, Gulyás Gergely is. Orbán pedig csak nyájaskodott.

Majd Kupa keményen figyelmezteti Orbánt: ha felhergeli a budapestieket, megnézheti magát. Ez most nagyon érdekes játék. A másik oldalon ott vannak a városok, az ország legnagyobb jövedelemtermelői, aminek jelentős részét a kormány elcentralizálja, vagyonuk nagy részét az iskolák és a kórházak elvételével államosította. Ebben a helyzetben Karácsonynak és az ellenzéki városvezetőknek igazi politikai tehetségre lesz szüksége. Eddig nem rosszak, az idő változik-zárja az interjút Kupa.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here