illusztráció
illusztráció
Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki egy Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban – írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), leánykori nevén KÖJÁL vagy ÁNTSZ, pár napra rá az ország másik végében Hajdú-Bihar megyében is felütötte a fejét a kór. 

A hatóság a közlemény szerint a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, a vírus elterjedésének megakadályozása érdekében az érintett gazdaságban több mint 53 ezer pulykát kell leölni, amiért az állam kárpótolja majd a tulajdonost.

A fertőzött állatokat egy Ács melletti gazdaságban találták, egyre több állat hullott el a telepen, ezért lett gyanúst, hogy valami komoly baj van. A Nébih laborvizsgálata aztán megerősítette, hogy madárinfluenzáról van szó.

Az állomány leölése mellett a hatóság szakemberei a gazdaság körüli 3 km sugarú védőkörzetben és 10 km sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szállítási korlátozások is érvénybe lépnek.

Pár nappal a Komárom-Esztergom megyei eset után a Hajdú-Bihar megyei Létavértes településen egy nagy létszámú, mintegy 115 000-es állományú kacsatartó telepen is azonosította a madárinfluenza vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma. A hatóság a szükséges intézkedéseket itt is megtette, így többek között már elkezdték a fertőzött állomány leölését.

A betegséget a közlemény szerint valószínűleg a közeli tóra járó vadmadarak hozták. A baromfikat jelenleg is kötelező teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etetni és itatni, az almot szintén úgy kell tárolni, hogy ahhoz a vadmadarak ne férjenek hozzá. Az előírások hamarosan kiegészülnek a kötelező zártan tartással, a fokozott kockázat miatt azonban már most érdemes az állományok zártan tartásáról is gondoskodniuk a gazdáknak.

A Nébih úgy fogalmaz, a kimutatott H5N8 altípus kapcsán eddig még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában, vagyis a baromfi termékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók. A H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Magyarországon utoljára 2016-2017-ben kellett megküzdeni a betegséggel. A most kimutatott vírustörzs nagyon hasonló ahhoz, ami 2016-ban jelen volt hazánkban.

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here