Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szívesen közvetített volna a Fidesz és a Néppárt konfliktusában Navracsics Tibor, egykori uniós biztos. De hiába, mert amíg az európai pártcsalád elfogadta volna a szolgálatait, Orbán Viktor nem vette igénybe barátja, és egykori politikustársa, Navracsics közbenjárását.

Mint ismeretes, az Európa Parlament a héten nagy többséggel – közte néppárti voksokkal – megszavazta a Magyarország és Lengyelország ellen indított, jogállamisággal összefüggő elmarasztalást tartalmazó indítványt. Feltehető, hogy a Fidesz vagy kilép, vagy kizárják a Néppártból.

„Fontos lenne, hogy a Fidesz a Néppárt tagja maradjon” – nyilatkozta Navracsics Tibor az ATV tulajdonosi köréhez tartozó Spirit Rádióban. A korábbi uniós biztos szerint, a héten a 7-es cikkely ügyében megszületett Európai Parlamenti döntés a néppárti tagság megszűnése felé tett újabb lépés. Immár az Európai Néppárt képviselői sem álltak a Fidesz mellé.

Navracsics szerint, az eltávolodás két-három éve figyelhető meg. De leginkább azóta, amióta a Fidesz kampány szórólapján megjelent Martin Schultz és Jean Claude Juncker, mögöttük pedig migránsok beáramló tömege kígyózott. A kép üzenete nyilvánvalóan az volt, hogy az európai vezetők be akarják engedni a menekülteket. Navracsics szerint, ez a politikai húzás volt a töréspont. Azóta folyamatosan bővült a Fidesz mögül eltávozó néppárti politikusok köre. Csak néhányan maradtak a spanyol, a szlovén, és a francia csoportból.

Navracsics megítélése szerint, az Európai Néppártban van egy erős balratolódás, amíg a Fidesz folyamatosan jobbra tolódott. Hogy ez szélsőjobboldalnak számít-e arra vonatkozóan Navracsics Tibor nem kapott kérdést. Az egykori uniós biztos szerint, a Fidesz és a Néppárt távolságának növekedése önmagában még nem magyarázza a szakítást, hiszen az európai pártcsalád tagsága nagyon színes. Fontos lenne tehát, hogy a Fidesz a közösség tagja legyen, és érveljen a saját igaza mellett.

A Fidesz kiválásával, Magyarország végleg elveszítheti azt a kapcsolatrendszert, személyi hálót, amelyet az utóbbi időben a magyar kormánypárt már valóban kezdett elveszteni. Míg korábban, 2010-14 között az Európai Néppárt megvédte a támadásoktól a Fideszt – minden belső vitájuk ellenére. Navracsics attól tart, hogy a Fidesz kizárása, vagy távozása után, az európai pártcsalád akkor sem támogatja majd Magyarországot, ha bizonyos kérdésekben egyetért Orbán Viktorral.  A kapcsolatrendszer elvesztése után, védtelen marad az ország.

Navracsics Tibor megerősítette: szívesen közvetített volna az Európai Néppárt és a Fidesz konfliktusában. Az előbbi elfogadta volna a lehetőséget, Orbán Viktor azonban nem kérte Navracsics közbenjárását.

A kialakult konfliktust egyébként az ex-uniós biztos úgy vázolta, hogy a Néppárt szerint, az unió nehéz időszakban van, de a problémák megoldása után visszatérhetnek a korábbi állapotok.

Ezzel szemben, Orbán Viktor úgy látja, hogy a világban egy új helyzet van, a világpolitika hangsúlyai áttevődnek más térségbe, ideológiailag is más keretek közé. Szerinte aki ezt időben felismeri, az nagyobb nyereségre tesz szert.  Navracsics Tibor mindezt másként látja, de ezt nem részletezte, mert annak olyan értelmezése lenne, mintha új Fidesz-programot hirdetne. Úgy érzi, ennek ellenére szabadabban beszélhet, mintha valamilyen funkciója lenne a Fideszben.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here