Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:

A kötetet az európai intézmények minden vezetőjének eljuttatnák az ellenzéki EP-képviselők.

Harminc szerző 86 oldalon tett kísérletet, hogy összefoglalja, milyen károkat okozott Magyarországon a jogállamiság felszámolása és az autoriter rendszer kiépítése a kultúra – az oktatás, a tudomány, a művészet, a kulturális örökség és a média – területén. Erről szól az Oktatói Hálózat (OHA) kiadványa.

A Háttal Európának szerzői mind független kutatók, egyetemi oktatók, újságírók, szakértelemmel és saját tapasztalattal fentiekről, mondta el a kiadvány keddi, brüsszeli bemutatóján az OHA részéről Gács Anna. Az angolul is elérhető munkát a sajtótájékoztatón az európai közvéleménynek kívánták megmutatni, mivel – mint Gács fogalmazott – a magyarországi antidemokratikus törekvések az EU hallgatólagos hozzájárulásával folynak.

A kiadványt az európai intézmények minden vezetőjének eljuttatnák – mondta a sajtótájékoztatón résztvevő ellenzéki EP-képviselők egyike, az MSZP-s Ujhelyi István. Ujhelyi személyesen viszi el a tanulmánykötetet az Európai Néppárt (EPP) vezetőihez, még a következő tanácsülés előtt – jelentette be. Szerinte értékek és érdekek között kell választaniuk, amikor arról döntenek, kirúgják-e a magyar kormánypártot, az pedig már a napnál is világosabb, hogy az európai értékekkel szembe megy az Orbán-kormány.

Óriási köszönetet mondott a közreműködőknek a momentumos Cseh Katalin is. Ilyen tanulmányokra – hiteles referenciapontokra – építenék törvényalkotó munkájukat, tette hozzá. Cseh szerint a jelentés tökéletesen megragadja, hogy az Orbán-kormány minden erővel kontrollálni szeretné a diákokat, a kutatókat, a tanárokat és a művészeket, pedig szerinte “az új generáció alapélménye a szabadság”.

A magyar emberek szellemi erőforrása a legnagyobb érték az országban, de épp ezt teszi tönkre a kormány a DK-s Róna Sándor szerint, aki ugyancsak részt vett a sajtótájékoztatón. Az oktatás helyzetét emelte ki a kötet témái közül, rámutatva: a PISA-felméréseken a magyar diákok már a legrosszabban teljesítenek Európában.

A felsőoktatásban résztvevők száma folyamatosan zuhan – különösen a nehéz sorsú fiatalok érintettek, akiktől a kiemelkedés lehetőségét vette el a kormány. Róna hozzátette: nem túlzó elvárás egy európai oktatási minimum azért, hogy a magyar fiatalok is egyenlő eséllyel indulhassanak Európában.

A kötet szerzői honoráriumot nem kaptak, csak a fordítás és nyomtatás került pénzbe – mondta el kérdésre Gács. Az ehhez szükséges körülbelül egymillió forintot magánadományokból és néhány civil szervezet segítségével jött össze.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here