Az ellenzéki vezetésű Budavári Önkormányzat szombatra lefoglalta a Kapisztrán teret, ezért onnan nem indulhat a szélsőjobboldali szellemiségű Kitörés emléktúra, írja a Népszava.

Az önkormányzat arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a túra nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá, valamint a szervezők előzőleg területfoglalási engedélyt sem kértek. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezek után pontosan honnan fog majd indulni a túra.

A V Naszály Márta, I. kerületi polgármester a Mércének jelezte, hogy céljuk legfőként az: idén ne szélsőséges csoportok ide-oda vonulásáról szóljon ez a néhány nap. Épp ezért az önkormányzat erre az időszakra lefoglalta a területet – ami egyben azt is jelenti, hogy más demonstrációt egy időben nem lehet tartani. Ami elég jó módja annak, hogy valóban ne adjanak teret a szélsőjobbnak.

„Itt meghalt rengeteg ember méltatlanul, mi rájuk szeretnénk emlékezni. Aki részt akar venni ezen a megemlékezésen, azt szívesen látjuk” – fogalmazott a polgármester.

1945 február 11-én a Várba szorított magyar és német csapatok megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűből. Ezt az eseményt a szélsőjobboldalon a Becsület Napjának. Az évfordulóhoz közeledve a párbeszédes V. Naszályi Márta vezette I. kerület közös közleményt adott ki a II. kerületi önkormányzattal, ahol a szocialista Őrsi Gergely, valamint a XII. kerülettel, ahol a fideszes Pokorni Zoltán a polgármester, melyben közösen tiltakoznak a német hadsereg 1945-ös budapesti kitörésérnek emlékére rendezendő becsületnapi szélsőjobboldali vonulás ellen

Hetvenöt évvel ezelőtt ért véget az a hadművelet, amelynek következtében a magyar főváros nagy része romba dőlt, lakosai közül több tízezren elpusztultak, másokat pedig hosszú időre elhurcoltak. Budapest ostromában mintegy 120 ezer katona és közel 40 ezer civil vesztette életét. Emlékük ápolása közös érdekünk, az áldozatokra emlékezni magától értetődő kegyeleti gesztus – áll a közleményben.

Az önkormányzatok különböző közterületeken saját emlékprogramokat szerveznek, a részletekről a három polgármester számol be a pénteki sajtótájékoztatón.

Február 8-án, szombaton antifasiszta tüntetés is lesz Budapesten. Melyet Donáth Ferenc magánszemélyként jelentette be délután háromtól a Bécsi kapuhoz, a kezdeményezéshez az Európai Baloldal is csatlakozott.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

Mondd el a véleményed- írj kommentet!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here