Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan egy terjedelmes Facbook posztban hívja fel a figyelmet a nyugdíjasok helyzetére, majd posztjában megmutatta azt a listát, ami az elmúlt napokban túlzás nélkül felkavarta az állóvizet, Íme Tóth Bertalan írása:

 

A napokban olvastam egy kutatási jelentést arról, melyik országban jó most nyugdíjasnak lenni. Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, nem lettünk dobogósok. A kutatás vizsgálta – egyebek mellett – a nyugdíjak értékét, az átlagos élettartamot, a nyugdíjkorhatárt és az egészségügyi ellátást.

Magyarország ebben a rangsorban a vizsgált 105 országból az 50. helyet szerezte meg, az EU tagállamai között az utolsó előttit. Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, de még Romániában is jobb helyzetben vannak a nyugdíjasok, mint Magyarországon. Akit érdekel a teljes lista itt a linkje.

Úgy gondolom, a legtöbb ember saját nyugdíjas éveire két dolgot mindenképpen szeretne: egészséget és időskori biztonságot.

Márpedig nehéz megőrizni az egészséget, ha a Fidesz tönkreteszi az egészségügyet. Mindenki tudja, hogy milyen iszonyatos problémák vannak: háziorvoshiány, szakorvoshiány, nővérhiány, várólista, kórházi fertőzések, kórházak eladósodottsága, növekvő gyógyszerköltségek.

És nem beszélhetünk biztonságos időskorról, ha a Fidesz leépíti az ennek elérését segítő ellátásokat, és nem garantálja a tisztes megélhetéshez szükséges nyugdíjat. Egyre kevesebben férnek hozzá a házi gondozás és a bentlakásos idősellátás rendszeréhez, miközben egyre többet kell érte fizetniük.

Az utóbbi években a központi állami fenntartásban működő idősek otthonában új férőhely nem jött létre, a professzionális gondozók száma pedig csökken, mivel a szociális területen a legalacsonyabbak a bérek. A KSH által már nem számolt, de független szakértők által becsültek szerint, a magyar társadalom 30%-a, közöttük nagyon sok idős ember él a létminimum alatt. Az időskori létbizonytalanságot mutatja, hogy a nyugdíjasok jövedelmi szegénysége duplájára nőtt 2010 óta: 4,6%-ról 10%-ra. A 28.500 forintos nyugdíjminimum 2008 óta változatlan, majdnem 30 ezer ember van, akinek az ellátása a nyugdíjminimum és 50 ezer forint közé esik.

A nyugdíjas társadalom hatalmas többsége, 87 százaléka, azaz 1 754 805 ember nyugdíja az 50 ezer és 200 ezer forint közötti sávba esik, de kilenc ember például 2 millió forint fölötti nyugdíjat kap. További probléma, hogy a nyugdíjemelés mértéke nem követi az idős emberek alapvető fogyasztási cikkeire vonatkozó áremelkedés mértékét, az élelmiszerek árai a nyugdíjak emelését lényegesen meghaladó mértékben emelkedtek. A bérek és a nyugdíjak között folyamatosan nő a különbség.

Szerintem egy szolidáris, igazságos, esélyteremtő állam képébe ez nem férhet bele. Ki kell mondanunk, hogy amíg a Fidesz kormányoz, senki nyugdíja, egészsége és időskora nincs biztonságban Magyarországon.

Rendbe kell tenni az egészségügyet és a szociális ellátórendszereket, mert szüleink, nagyszüleink a jelenleginél jobbat érdemelnek. A bérek növekedését is figyelembe kell venni a nyugdíj emelésének meghatározásánál. És senki ne mondja, hogy erre nincs pénz a költségvetésben! Legfeljebb kevesebbet kell költeni propagandára, stadionokra, presztízsberuházásra.

És igen, fel kell zárkóztatnunk az alacsony összegű nyugdíjakat, erősítenünk kell a szolidaritást a társadalmon belül. Ehhez még csak pluszpénz sem kell, mindössze az újraelosztási szabályokon kell változtatni, egy átmeneti időre.

Lehet, hogy ezekkel az intézkedésekkel még nem ugornánk rögtön a nemzetközi lista elejére. De arra mindenképpen jó lenne, hogy jobb legyen Magyarországon nyugdíjasnak lenni.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here