Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A hétvégén tartották az időközi választást a dunaújvárosi választókerületben. Az eredményt ismerjük, hatalmasat nyert a közös ellenzéki jelölt. Ám ha a számok mélyére nézünk érdekes dolgok rajzolódnak ki, melynek tanulságainak megértése az ellenzék 2022-es választási eredményéhez kulcsfontosságú lehet.

A Hír Hugó felkért egy politikai elemzőt, hogy nézze végig a hétvégi dunaújvárosi időközi országgyűlési választás szavazóköri végeredményeit. A választókerület 9 településének összesen 81 szavazóköri adatát elemeztük.

A választókerület legnagyobb települése Dunaújváros. A megyei jogú várost 2019 őszéig a Fidesz vezette, majd leváltották a fideszes városvezetést. A mostani hétvégi számok tükrében ez a választási vereség a Fidesz teljes összeomlását eredményezte a Fejér megyei nagyvárosban.

Dunaújváros 47 szavazóköréből egyetlen egyben sem nyert a Fidesz által támogatott jelölt, de egyetlen olyan körzet sem volt, ahol a támogatottságuk elérte volna a 40 százalékot. Olyan szavazóhely is csak kettő volt, ahol 35 százalék fölé ment a fideszes jelölt támogatottsága.

30 és 35 százalék közötti eredményt is csak 11 szavazókörben ért el az Orbán-párti jelölt, így ebből következik, hogy a város legtöbb szavazókörében csupán kettessel kezdődött a Fidesz támogatottsága: 33 olyan körzet lett, amiben nem kaptak még 30 százalékot se.

Így 25 és 30 százalék közötti eredménnyel 23, 20 és 25 százalék közöttivel 6 szavazókörben szerepelt a Fidesz-jelölt. Kiemelendő, hogy 4 olyan szavazókör is volt Dunaújvárosban, ahol a fideszes eredménye nem érte el a 20 százalékot se.

Vegyesebb kép rajzolódik ki, ha megnézzük a választókerület falvainak és kisvárosainak az eredményét is. A körzet legkisebb településén Iváncsán tarolt a Fidesz-jelölt. Dunaújváros után a második és harmadik legnagyobb településein is, Ercsin és Pusztaszabolcson is a fideszes nyert.

A középtelepülések közül a Fidesz hozta még Adonyt és Perkátát éppen hogy. Kulcson, Nagyvenyimben és Rácalmáson bizonyult csak az ellenzéki jelölt jobbnak, mint a fideszes vetélytársa.

Összességében az ellenzék számára jó hír lehet, hogy azon a településen, melyet a Fidesz elbukott 2019-ben totálisan összeomlott a támogatottsága. Ám ezekre a településekre alapozni vélhetően kevés lesz egy kormányváltáshoz.

A kisvárosi és falusias környezetben még mindig bivaly erős az Orbán-párt és ezen minden jel szerint a teljes összefogás sem segít. A következő országgyűlési választásig 2 év van hátra.

A dunaújvárosi eredmény ad feladatot a Fidesznek és az ellenzéknek is bőven. Az ellenzéknek azt, hogy mit kezdjen a falvakkal és a kisvárosokkal, a Fidesznek meg, hogy mit kezdjen az elbukott városokban, ahol megsemmisülni látszik az Orbán-párt és a támogatottsága kettessel kezdődik.

Egy dolog biztos, ha az ellenzék képes továbbra is egységesnek maradni 2022-ben verseny lesz a parlamenti választáson, méghozzá kőkemény.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here